Teekond ratsaspordi tippu pürgiva Trafficuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Klettenberg ja Traffic.
Gunnar Klettenberg ja Traffic. Foto: Külli Tedre

Kui Gunnar Klettenberg sai 26. juunil Poolas Baltica Spring Tour 2016 sarja lõppvõistlusel 150 cm parkuuris 6. koha 41 võistleja hulgas, oli see Eesti ratsaspordile hea, aga Eesti hobusekasvatusele väga silmapaistev saavutus. Nimelt sõitis Gunnar omakasvatatud eesti sporthobusel TRAFFIC.

Trafficust ettepoole jõudsid pärast kaht vooru ja ümberhüppeid hobuseid vaadates vaid 1. Fortin -  Zangersheide tõuraamatu hobune Belgiast, 2. Christian 25 - holsteini hobune 3. Quister prantsuse ratsahobune, 4. Crazy Quick – oldenburgi hüppehobune, 5. Mon Ame II – anglo-euroopa tõuraamatust. Traffic oli 12 auhinnaraha teeninu hulgas noorim hobune ja ainuke hobune väljastpoolt suuri üle-euroopalisi tõuraamatuid.

Võistluse taset ja pinget iseloomustab, et esimese vooru läbisid 0 või 4 karistuspunktiga koguni 21 ratsanikku, aga kaks vooru puhtalt vaid 2 ning 4 karistuspunktiga 4 ratsanikku. Konkurentide hulgas olid 2. kohal Saksa veteran Sören von Rönne (oli 1992.a. OM Saksamaa koondises, osalenud 361 rahvusvahelisel võistlusel) ja 3. kohal USA kolmekordne olümpiaratsanik Elizabeth Madden (OM 2004, 2008 ind. 3., võistk. 1. ja 2012).

Klettenberg on jõudnud mitte ainult rahvusvaheliseks sportlaseks vaid ka rahvusvaheliseks aretajaks. Traffic (s. 2007) on seni küll ta õnnestunuim saavutus, aga paistab silma, kuidas sihikindlate valikutega mitte just parimate võimaluste hulgast  on niikaugele jõutud ja loodud ka tulevikuperspektiivid. Algas see töö 15 aastat tagasi, kui Vana-Võidu trakeeni tõufarmist saadud Brenda otsustati paaritada Gunnari kuulsaima võistlushobuse Palladiumiga. Brendast võis midagi loota, sest ta ema Beti isa oli Vaterpas, omal ajal Eesti parim hüppehobune Rein Pilli all. Brenda ja Palladiumi tütar Ballyhara (s. 2002) saigi Klettenbergide talli tippmäraks, on andnud viis järglast, kellest Agathe müüdi pärast esimest edu spordis Venemaale, Trinity (s. 2006) on omakorda andnud juba viis järglast, kellest kolm on saanud noorhobuste ülevaatustel väga kõrged tulemused, üle 79 p. Loodetavasti ületab Trinity aretuses oma ema, nii nagu Ballyhara on nüüd Trafficu saavutustega ületanud oma ema Brenda, kes seni oli peale aretusmäradest tütarde oma tütre Toscanaga (s. 2005) ka üks spordis silmapaistvamaid aretusmärasid.

Gunnar Klettenberg ja Palladium. Foto:
Gunnar Klettenberg ja Palladium. Foto: Foto: Külli Tedre

Traffic saadi Ballyhara paaritamisega Belgia täku Terroriga. Terror oli hobune, kellega Gunnar võitis Milaanos 2004.a Maailma Karika finaalis võistluse hüppe võimsusele ja esmakordselt mängiti nii suurel võistlusel Eesti hümni. Terrori mõlemad vanaisad olid just võimsa hüppe poolest tuntud täkud – isaisa Capitol I, emaisa Darco. Selliste täkkude kasutamine kergete ja kiirete trakeeni märade paaritamiseks on olnud ESH aretuse üks peasuund. Aga mitte ainuke, importmärade arukas kasutamine annab kiiremaid tulemusi. Klettenbergil on ka sellel suunal väga perspektiivne hobune kasvamas – tänavu Täkkude Päeval hinnati parimaks noortäkuks tema kasvatatud Salomon (s. 2011, i. Spartacus), kelle ema Novestaga (Hollandi KWPN tõuraamatust) saavutas ta ise meie ratsaspordi parima tulemuse Maailma Karika finaali 15. kohaga Kuala Lumpuris 2006.a.

Gunnar Klettenberg Terroriga võistlemas. Foto:
Gunnar Klettenberg Terroriga võistlemas. Foto: Foto: Marcus Westermark
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles