Inglise vutifännid ärplesid Marseille’s: ISIS, kus sa oled?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglismaa jalgpallifännid on saabunud Marseille’sse, kus nende koondis alustab homme õhtul EM-finaalturniiri, kohtudes Venemaaga. Õhtu ei möödunud linnas vahejuhtumiteta, sest nokastanud britid ärplesid tänavail ja kaklesid kohalike huligaanidega. Politsei oli sunnitud nende laialiajamiseks kasutama pisargaasi.

«Tere tulemast Marseille’sse, Inglismaa fännid,» postitasid kohalikud ultrad sotsiaalmeediasse tervitussõnumi. Inglased vastasid Marseille’ tänavatel hüüetega: «ISIS, kus sa oled?» Linn on kuulus arvuka islamikogukonna poolest, moslemid moodustavad sealsest elanike arvust tervelt kolmandiku.

Asjad läksid käest pisut pärast keskööd linna sadamapiirkonnas, kus tuhanded inglased olid terve päeva alkoholi tarbinud. Briti väljaannete andmetel ründasid kohalikud noored inglasi kohas, kus asuvad kõrvuti iiri pubi O’Malleys ja brittide Queen Victoria nimeline kõrts. «Nad varitsesid ja seejärel ründasid meid,» rääkis Daily Mailile üks Leedsi fänn. «Inglased ei teinud midagi valesti – mõni meist oli ehk üleliia võtnud, aga see oli ka kõik.»

«Äkitselt ilmus kuskilt üks prantslaste kamp ja asus meid kõige kättejuhtuvaga loopima. Pidime end kaitsma ja siis saabus politsei,» selgitas mees, kes palus end kutsuda Simoniks. Lõpuks vahistati siiski vaid kaks inglast, kellest ühele panid süüks vägivallatsemist ning teisele baarimehe löömist. Inglismaa fännirühmituse juht Kevin Miles sõnas, et kohalikud provotseerisid inglasi. «Kui 30-40 kohalikku otsustas tüli norida, et näha, kuidas inglased vastavad, kasutas Prantsuse politsei konflikti ärahoidmiseks endale omaseid meetodeid, millega meie pole eriti harjunud,» sõnas Miles.

Marseille’s kardetakse, et korduvad 1998. aasta sündmused, kui Inglismaa mängis selles linnas MMi alagrupimängu Tuneesiaga. Toona vahistati või saadeti riigist välja üle saja fänni, mitmele inglasele määrati hiljem ka vanglakaristus. Tänavu on inglaste esimene alagrupimäng Venemaaga nimetatud erakordselt kõrge riskitasemega kohtumiste sekka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles