CAS ROKi otsusest: Venelaste Rios võistlemine on ennenägematu (1)

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordi Arbitraažikohtu (CAS) logo Lausanne'is.
Spordi Arbitraažikohtu (CAS) logo Lausanne'is. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) otsus, mille kohaselt lastakse mõnda aega tagasi dopinguga vahele jäänud Venemaa sportlastel võistelda Rio olümpial, on ennenägematu, ütles Spordi Arbitraažikohus (CAS).

ROK on keelanud Rios osaleda Vene sportlastel, keda eelnevalt reeglitevastase vahendi kasutamise eest karistatud on, olenemata sellest, kas nad on kandnud oma karistust. Ent näiteks dopingupatustajatest sõudjad Anastasia Karabelshikova ja Ivan Podshivalov on osaliselt saavutanud edu edasikaebamistes CASile, misjuures ettekirjutusi nõuti viivitamatult.

Rahvusvaheline Sõudmisliit (FISA) peab nüüd otsustama 2008. aastal kaheaastase keelu saanud sportlaste üle, kas nad saavad Rios võistelda. ROK valitseb seda mängu pärast iseseisvalt tellitud raporti, milles leiti tõendeid neli aastat kestnud riigisisesest dopinguprogrammist.

Venemaa kergejõustiklasi (v.a. kaugushüppaja Darya Klishina – toim) ning tõstjaid ei lubata Riosse üldse, kuigi samal ajal peavad rahvusvahelised spordialaliidud otsustama ülejäänud alade esindajate saatuse üle. Ent CASi arvates on autundetu lasta osaleda neil, kes jäid dopinguga vahele juba mõnda aega tagasi. Lisaks ei austata sel viisil sportlasi, kes on olnud kogu aeg puhtad.

ROK teatas eile, et Venemaa poolelt saab Rio olümpiamängudel osaleda 271 sportlast, olenemata Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) soovitusest, mille kohaselt ei tohiks Brasiilias näga ühtki Vene atleeti.   

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles