Pildid ja video: ameeriklannast vehkleja teeb Rios ajalugu, kandes hijab'i

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikde vehkleja Ibtihaj Muhammad teeb Rio olümpial ajalugu sellega, et tema on esimene USAd esindav naissportlane, kes kannab olümpiamängudel mosleminaiste hijab'i.

AFP teatel on New Jerseys sündinud ja üles kasvanud 30-aastane moslem Muhammad naisvehklejate seas maailmas kaheksas. Ta oli USA koondises, mis sai 2014. aastal meeskonnavõistluses maailmameistriks.

Muhammad sai Rios esimese võidu, kui alistas ukrainlanna Olena Kravatska, kuid teises matšis pidi alla vanduma prantslannale Cecilia Berderile ja langes konkurentsist.

Kaotus lõi moslemist sportlasel jalad alt ja tal kulus üks tund toibumiseks enne, kui suutis ajakirjanike küsimustele vastata.

Muhammadi sõnul esindab ta moslemina uhkusega oma kodumaad Ameerika Ühendriike.

«Vehklemises oled ise oma suurim vaenlane. Kui suudad oma tunded ja mõtted kontrolli all hoida ning tegutsed külmavereliselt, on võit kindlustatud. Mina seda ei suutnud,» lausus naine pressikonverentsil.

Muhammadi jaoks ei ole Rio olümpiamängud veel läbi, sest laupäeval võistleb ta meeskonnavõistluses.

Ibtihaj Muhammad oli USAs tuntud juba enne Rio olümpiamänge, kuna väljaanne Time valis ta 100 kõige mõjukama inimese hulka ja Visa palus ta oma reklaamnäoks.

«See on USA spordipoliitikas esmakordne, et hijab'i kandev mosleminaine on USA olümpiakoondises. Tahan sellega lõhkuda moslemite kohta käivaid stereotüüpe,» teatas ameeriklanna siis.

Duke´i ülikooli rahvusvaheliste suhete alal lõpetanud Muhammadi sõnul ei ole vabariiklaste presidendikandidaadil Donald Trumpil õigus moslemeid solvata.

Trump tegi selle aasta alguses ettepanku piirata moslemite sissesõitu USAsse.

«Olen Aafrika juurtega moslem, kes on läbi ja lõhki ameeriklane. Mul ei ole teist kodumaad, kuhu minna, sest olen sündinud , kasvanud ja kogu elu elanud USAs,» teatas sportlane.

Ibtihaj Muhammad katsetas mitut spordiala, enne kui 13-aastasena alustas vehklemisega. Talle kui moslemile see sobis, sest keha ja pea on kaetud.

Lisaks spordile tegutseb Muhammad moealal, asutades 2014. aastal moefirma Louella, mis teeb rõivaid eelkõige mosleminaistele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles