Wayde van Niekerki 43 uskumatut sekundit

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wayde van Niekerk ei saa ise ka aru, mis ta teinud on.
Wayde van Niekerk ei saa ise ka aru, mis ta teinud on. Foto: AFP/SCANPIX

Ei tea, kas asi on Rio olümpiamängude kergejõustikustaadioni imelises rajakattes, aga ööl vastu kolmapäeva langes juba teine kergelt habetunud kergejõustikurekord. Kogu spordimaailmale tutvustas end 24-aastane lõuna-aafriklane Wayde van Niekerk, kes püstitas 400 meetri jooksus uue maailmarekordi 43,03.

Varasem tippmark (43,18) kuulus legendaarsele ameeriklasele Michael Johnsonile ja see oli välja joostud 17 aastat tagasi Sevilla MMil. Meenutuseks, Rio kergejõustikuprogrammi esimeseks olümpiavõitjaks krooniti naiste 10 000 meetri jooksus etiooplanna Almaz Ayana, kes ületas ligi 23 aastat hiinlanna Wang Junxia käes olnud maailmarekordi koguni 14 sekundiga.

Mõlemad saavutused on võimsad ja isegi pisut arusaamatud, sest näiteks van Niekerk lihvis oma endisest tippmargist maha koguni 43 sajandikku. Muidugi polnud ta mees metsast – 2015. aasta maailmameistrisse tuleb suhtuda suurema austusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles