Mõned kummalised olümpiareeglid: jalgratturite sokipikkus ja maadlejate taskurätt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio olümpiamängude logo
Rio olümpiamängude logo Foto: SCANPIX

USA riistvõimleja Laurie Hernandez võistles Rio olümpial erakordselt hästi, kuid tema ja ta meeskonna arvates andsid kohtunikud talle soorituse raskuse eest liiga vähe punkte ja nad otsustasid kohtunike otsuse vaidlustades tahtes saada veel 0,1 punkti.

Kui olümpial kohtunike otsus vaidlustada, siis tuleb meeskonnal rahakoti rauad avada ning seda tegid ka USA võimlejad, kes maksid selle eest 300 dollarit, edastab news.com.au.

Meeskond saab raha tagasi, kui kohtunikud jätavad algse otsuse jõusse. Kui aga mitte, nagu Hernandezi puhul, siis läheb makstud raha heategevuseks.

Tegemist on vaid ühe kummalise olümpiamängude reegliga, kuid neid on mitmeid.

Maadlejad on olümpia ühed karmimad mehed, kuid neid ei näe mitte kunagi taskurätita. Seda põhjusel, et olümpiamängude reegli kohaselt peab neil olema kaasas «verekalts», millega pühkida matilt ära nii pingutusehigi kui ka vigastuste tõttu tekkinud verd.

Veel üheks ebatavaliseks reegliks on jalgratturite soki sääreosa pikkuse mõõtmine, mida tehakse enne võistlusi mõõdulindi abil. Tavaliselt on jalgratturite soki sääreosa pikkus 15 sentimeetrit.

Reegleid on ka ratsutajate ja hobuste kohta. Olümpial võistlevad hobused peavad olema vähemalt üheksa-aastased ja nende tiinus ei tohi olla üle nelja kuu.

Kui ilmneb, et hobuse tiinus on jõudnud teise trimestrisse, hobuse kogu tiinusperiood on 11 – 12 kuud, siis olümpiale ei pääse.

Ujujatel tohib võistledes peas olla kuni kaks ujumismütsi, kuid mitte rohkem ning hoolimata sellest, et ujumissportlased on poolinimesed ja poolkalad, peavad ka neid valvama väljaõppinud vetelpäästjad.

Veepalluritel kontrollitakse enne võistlust varbaküünte pikkust, et matši ajal nad liiga pikkade varbaküüntega kedagi ei kahjustaks. Sünkroonujujad aga saavad karistada, kui võistluse ajal nende taustmuusikaga midagi juhtub ja seda kuulda ei ole.

Ka kergejõustikuvõistlustel on keerulisi reegleid. Jamaica jooksja Veronica Campbell-Brown võistles Rios 200 meetri jooksus, kuid kolmekordne olümpiavõitja ei saanud reeglite rikkumise pärast karistada hoolimata, et ta lõpetas jooksu konkurendi rajal. Põhjus on sellest, et ta ei seganud teisele rajale minnes konkurenti ega lühendanud sellega jooksuteekonda.

Kuigi olümpial on ka doping keelatud, on selle tarvitamist juba mõnel Rios võistleval sportlasel tuvastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles