Reportaaž: Nazarovi ja Balta pingeline dialoog kaugushüppe finaalis

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Nazarov olümpiaareenil Ksenija Baltat juhendamas.
Andrei Nazarov olümpiaareenil Ksenija Baltat juhendamas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

RIO OLÜMPIA. Kell Rio olümpiastaadionil saab kohe 21. Veerand tundi jääb naiste kaugushüppe finaalini, kus võistleb ka Ksenija Balta. Tema treener Andrei Nazarov istub kaugushüppe sektori kõrval tribüüni esimesel real ja on mõtlik. Kui staadionil toimub naiste 1500 meetri jooksjate autasustamine, tõuseb ka tema võitja hümni kuulamiseks püsti, aga on näha, et ta ei süüvi, keda autasustatakse, vaid mõtleb omi mõtteid.

Jõuab kätte Balta esimene hüpe, treener plaksutab hoojooksul publikuga rütmi kaasa. Balta õhulend kandub igati korraliku 6.71ni. Siis kõnnib Balta treeneri poole. Nazarov ütleb, et õlad jäid liiga taha ja tuleb hoojooksul pool pöida tagasi võtta. Tekib väike vaidlus, kui palju peaks tagasi võtma, kas pool või kolmveerand pöida. Et nende vahel on umbes viis meetrit ja staadionil kõva lärm, on raske teineteist kuulda. «Võta kolmveerand tagasi, siis saad vabamalt hüpata,» nõuab treener.

Teise katse astub Balta üle. «Pool pöida veel tagasi!» hüüab treener, näitab, et Balta kehaasend on vale, ning on veidi pahane. Kui Balta  tagasi soojendusalasse läheb, peidab juhendaja pea kätesse ja ohkab sügavalt.

Kolmandal hüppel saab Balta kirja 6.79, mis on tema hooaja pikim hüpe. Mõlemad vehivad rahuolevalt rusikas kätega, ent kõik ei ole veel ideaalne ja Nazarov kommenteerib: «Ikka tõmbad õlgadest tagasi end.» Siis vaatab treener murelikult siinkirjutaja ja koondise füsioterapeudi Risto Jamnese poole: «Ei tea, kas saab kaheksa sekka...» Kaheksa paremat saavad teatavasti veel kolm hüpet lisaks.

Balta on vahepeal taas soojendusdressi selga pannud ning tuleb uuesti juhendaja juurde. Selleks hetkeks on ühtlasi selge, et Balta on kaheksa seas. «Kõik on korras, kõik on hästi! Finaalikoht!» hõikab Nazarov Baltale ja too naeratab.

Balta neljanda katse eel saabub staadionile meeste 200 meetri poolfinaaliks ka Usain Bolt ja kogu tähelepanu koondub talle. Pealtvaatajad kargavad püsti ja kukuvad selfisid tegema, et end jooksjaga kuidagi ühele pildile saada. Ainult Nazarovi pilk on hoojooksuraja alguses seisval Baltal. Balta ootab, kuni jooksjad rajale lähevad, ning teeb siis oma katse. Hüpe on sama pikk kui esimene ehk 6.71. Treener ei ole rahul. «Õlad! Muidu oli hea,» sõnab Nazarov ja kratsib siis närviliselt kukalt. On näha, kuidas juhendaja  seesmiselt põleb.

Konkurendid lendavad kaugele ja Balta langeb neljandalt kohalt kuuendaks.

Viienda hüppe astub Balta üle. Treener märkab midagi Balta olekus, mis paneb ta muretsema. «Kas said haiget?» küsib ta murelikult. Balta vastab, et kõik on korras. Samal ajal saab ameeriklanna Tianna Bartoletta kirja 7.17. Balta küsib: «Jalad läksid liiga ette?», ja Nazarov vastab: «Mhmh.»

Teine ameeriklanna Brittney Reese saab vahepeal kirja 7.15 ning kerkib teiseks.

Balta kuues ja viimane õhulend kandub 6.62ni. Nazarov tõuseb ja ajab kaks pöialt püsti, kõik on hästi. «Tubli, tubli! Kas kõik on korras?»

Kui kolmandal kohal olev serblanna Ivana Spanovic oma viimasele katsele läheb, plaksutab Nazarov tallegi hoojooksul kaasa. Pinged on maas, olümpiavõistlus on lõppenud kuuenda kohaga, treener istub tagasi toolile ja vaatab mõnda aega enda ette maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles