Järvakandi vibuturniiril lasti maailmarekordiline tulemus

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladas Sigauskas ja Julija Oleksejenko.
Vladas Sigauskas ja Julija Oleksejenko. Foto: Erakogu

Lõppenud nädalavahetusel toimus Järvakandis 47. korda rahvusvaheline vibuturniir Järvakandi Open, kus lätlanna Julija Oleksejenko lasi uue seenioride maailmarekordi väärilise tulemuse - plokkvibu klassi duellides 144 silma. Esialgu on see rekord küll veel ametlikult kinnitamata. Võistlusel osalesid 5 riigi sportlased ja olümpiaformaati lasti kahes vibuklassis – sportvibud ning plokkvibud.

Ilmataat oli laskurite vastu armuline ning näitas oma helgemat poolt – peale mitmepäevast vihmasadu oli nädalavahetuse ilm soe ja päikesepaisteline. See lõi omakorda soodsa situatsiooni heade tulemuste sünniks. Eelringis võidutses äsja Rio olümpialt naasnud Laura Nurmsalu 643 silmaga (Vana-Võidu Vibuklubi/Viljandi SK) – tulemus jääb Nurmsalu isiklikule rekordile alla vaid 4 silma.

Duell-laskmises tuli aga Nurmsalul tunnistada poolfinaalis Jelena Kononova (LAT) paremust ja pronksimatšis koondisekaaslase Reena Pärnati paremust ning leppida 4. kohaga. Medalid viisid sportvibu naistest koju Maris Tetmsann, Jelena Kononova ja Reena Pärnat. Meeste klassis võitis eelringi 632 silmaga Jaanus Gross, kuid ka tema sarnaselt Nurmsalule oma kohta duellides säilitada ei suutnud ja pidi leppima pronksmedaliga. Olümpiaringi võitis Leedu laskur Vladas Šigauskas ja hõbeda teenis noorlaskur Hendrik Õun.

Plokkvibu klassis oli tähelepanuväärseim Läti esilaskuri Julija Oleksejenko esitlus. Ta võitis 50 meetri distantsilt eelringi  678 silmaga ja samuti võitis ta ka olümpiaringi duellid. Poolfinaalis Aleksandra Karele (LAT) vastu lastes võitis ta duelli tulemusega 144:132. Hetkel ametlikult kehtiv 50+ naisveteranide maailmarekord on 143 silma ja Euroopa rekord 142 silma. Rekordi taotlemise avaldus on esitatud, jääb oodata tulemuse kinnitamist, hetkel veel täit kindlust ei ole.

«Järvakandis on hea lasta, endal oli ka hea kindel tunne ja nii see tulemus tuli,» kommenteeris Oleksejenko kelle nimel on ka varasemast mitmed Euroopa rekordid. Plokkvibu naiste hõbe läks Lisell Jäätmale ja  pronks Meeri-Marita Paasile. Plokkvibu meeste hulgas oli tugev sisemine konkurents eestlaste vahel – Türi meeslaskurid näitasid kõrge tasemega tulemusi. Nii eelringis kui olümpiaringis oli esimene Artur Aas ja teine Kristjan Puusepp. Kolmanda koha sai eelringis Evert Ressar ja peale duelle tõusis kolmandaks Robin Jäätma.

Lisaks oli avatud ka üks noorteklass – sportvibu kadetid – kus osalus oli siiski tagasihoidlik ja seetõttu lasid neiud ja noormehed olümpiaringi samas arvestuses. Eesti noored suutsid Läti ja Leedu konkurendid poodiumilt eemal hoida: kulla võitis Triinu Lilienthal, hõbeda Alexandra Põllumäe ja pronksi Karl Oskar Paju.

Korraldusele andis hinnangu hollandi laskur Dean Alberga, kellel on rohkelt kogemusi seoses rahvusvaheliste võistluste korraldusliku poolega: «See, mida te siin teete, on eriline. Ja pean kiitma teie baasi – väljak on ilus ja tingimused on väga head. Tundsin ennast lastes väga hästi ja järgmisel aastal võtan tagasi tulles kindlasti ka klubikaaslased kaasa.»

Korraldustiimi kuulusid sel aastal lisaks kohalikele ka kohtunik Soomest ja tulemuste eest vastutas itaallane. Itaaliast pärit tulemuste programmi hallanud Luca Gallarate tuli Eestisse vabatahtlikuna: «Tahtsin näha, milline see võistlus välja näeb. Oleksin hea meelega ka lasknud, kuid ma pole selleks piisavalt heas vormis ja nii jõudsingi otsusele, et võiksin appi tulla korralduse poolele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles