USA lahtiste finaalis kohtuvad Djokovic ja Wawrinka

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novak Djokovic.
Novak Djokovic. Foto: SCANPIX

USA lahtiste tennisemeistrivõistluste meesüksikmängu finaalis on tänavu vastamisi maailma esireket Novak Djokovic ja kolmas number Stanislas Wawrinka. Djokovic alistas poolfinaalis prantslase Gaël Monfilsi ja Wawrinka oli üle jaapanlasest Kei Nishikorist.

Niisketes ja palavates oludes peetud poolfinaalidest esimeses kasutas Monfils omapärast taktikat. Prantslane jäi avasetis veerand tunniga 0:5 taha, kuid üritas Djokovici mängu seejärel lõhkuda pehmete pallivahetustega, liikudes nii punkti mängimise ajal kui ka punktide vahel väljakul ülivähe. Ühel hetkel hakkas publik Monfilsi seetõttu isegi välja vilistama, kuid seejärel prantslase mäng paranes, ta murdis kolmandas setis Djokovici servi ja võitis viis geimi järjest.

Otsustav murrang toimus neljanda seti alguses pärast seda, kui Djokovic oli mängu jooksul juba teist korda väljakule kutsunud arsti ja lasknud oma õlga ravida. Lõpuks olid maailma esireketi võidunumbrid 6:3, 6:2, 3:6, 6:2. Serblane oli seejuures enne poolfinaali väljakul veetnud vaid veidi alla kuue ja poole tunni, sest varasemates ringides sai ta ühe loobumisvõidu, kaks tema vastast jätsid aga mängu vigastuse tõttu varakult pooleli.

«Mõtlesin mängu alguses, et Novak on hästi mänginud, ma ise ei servinud hästi ja seis oli kiirelt 0:5. Pidin midagi muutma – publik ei olnud valmis sellist asja nägema ja seetõttu oli tegemist keerulise olukorraga, aga miks oleksin pidanud samamoodi jätkama ja avaseti kuivalt kaotama?» põhjendas Djokovicile nüüd kõik senipeetud 13 mängu kaotanud Monfils pärast mängu BBC vahendusel enda käitumist. «Muidugi üritasin talle naha vahele pugeda ja midagi uut välja nuputada.»

Foto: Alex Goodlett/AFP

Niiskus mõjutas tugevalt ka Wawrinka ja Nishikori mängu, sest kahes esimeses setis šveitslasele hästi vastu hakanud jaapanlase jõud rauges kolmandas ja neljandas setis. Nishikori pidas veerandfinaalis neljatunnise lahingu Andy Murrayga ning võitis Wawrinka vastu avaseti, kaotas aga teise.

Kolmandas setis tuli Nishikori välja 1:4 kaotusseisust ja jõudis 4:4 viigini. Sel seisul päästis Wawrinka murdepalli ning võitis viis geimi järjest. Ehkki Nishikori murdis veel neljandas setis seisul 2:3 šveitslase servi, vastas Wawrinka kolme järjestikuse geimivõiduga ja võitis lõpuks kohtumise pisut enam kui kolme tunniga 4:6, 7:5, 6:4, 6:2.

«Kei on visa mängija ja tegutses algusest peale väljakul hästi. Pidin ootama ja võitlema ning mängu tema jaoks ebamugavaks muutma, õnneks hakkaski ta väsima. Siis muutsin oma mängu veel agressiivemaks ja see toimis,» lausus Wawrinka.

Djokovic ja Wawrinka peavad finaalis 24. omavahelise kohtumise, seni on 19 korral peale jäänud Djokovic ning Wawrinka on saanud vaid neli võitu. Viimati oli serblane mullusel Pariisi Masters-turniiril parem 6:3, 3:6, 6:0. Wawrinka viimane võit pärineb eelmise aasta Prantsusmaa lahtiste finaalist, kus ta kaotas avaseti küll 4:6, ent võitis kolm järgmist 6:4, 6:3, 6:4.

Lisaks võitis Wawrinka serblast 2014. aasta Austraalia lahtiste veerandfinaalis, kui mehed pidasid viiesetilise lahingu. Viimasest kuuest kohtumisest on seega neli võitnud Djokovic ja kaks Wawrinka. US Openi tiitleid on Djokovicil kodus kaks, ta võitis nii 2011. aastal kui ka mullu. Neli finaali on serblane aga ka kaotanud. Wawrinka mängib sel turniiril finaalis esmakordselt.

Meeste üksikmängu finaal algab US Openil Eesti aja järgi pühapäeva hilisõhtul kell 23. Naiste üksikmängu finaal peetakse täna õhtul algusega kell 23, vastamisi on värskes edetabelis maailma esireketiks kerkiv sakslanna Angelique Kerber ja turniiri suurüllataja Karolina Pliškova, kes alistas poolfinaalis esireketi Serena Williamsi.

Stanislas Wawrinka. FOTO: Scanpix
Stanislas Wawrinka. FOTO: Scanpix Foto: Charles Krupa/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles