Kas Kontaveit osutub Eesti salarelvaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveit.
Anett Kontaveit. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti tennise tulevikulootuse Anett Kontaveiti unistus saabki tõeks. Vähe sellest, et ta esimest korda Föderatsiooni karikasarja naiskonda valiti, täna teeb ta kohe ka oma debüüdi.



Ja veel millise debüüdi! Jõululaupäeval 15-aastaseks saanud Kontaveit avab Eesti ja Hispaania Maailmaliiga II grupi matši, minnes avamängus vastamisi viiekordse Fed Cupi võitja Hispaania esinumbri, maailma edetabelis 28. kohal paikneva Maria Jose Martinez Sancheziga.

Kuigi neljapäevasel pressikonverentsil lubas Eesti naiskonna kapten, et avalikustab oma otsuse Eesti teise numbri kohta alles ametlikul loosimisel, andis ta mängijatele sellest siiski varem teada. «Tegelikult Andrei ütles mulle juba neljapäeva õhtul, et saan mängida,» tunnistas Kontaveit. «Päris šokki ma ei saanud, hakkasin hoopis mängu peale mõtlema ja vaimselt valmistuma.»

Puhtalt edetabelikohti arvesse võttes on Kontaveiti seni tugevaim vastane olnud Kaia Kanepi, samas ei saa unustada, et Kanepiga mängis ta Eesti aastalõputurniiril, kui Eesti esireket polnud veel käevigastusest paranenud.

Kolm korda on Kontaveit alistanud Margit Rüütli (WTA 442.), eelmisel pühapäeval sai ta Tallinnas peetud 10 000 dollari suuruse auhinnafondiga ITFi turniiri finaalis jagu maailma 498. numbrist, Zuzana Luknarovast. «Aga muidugi esisaja mängijad on juba hoopis teine tase,» hindas Kontaveit hispaanlannade mänguoskusi.

Kuidas mõjutab esimest korda Eesti naiskonda kuuluvat Kontaveiti see, et loosi tahtel peab just tema esimeses mängus väljakule tulema? «Ongi hea!» rõõmustas ta, ning lisas naerdes: «Muidu Kaia oleks äkki lati liiga kõrgele pannud.»

«Pigem on tõesti parem, et ta esimesena mängib, sest oodates võib rohkem närvi minna,» nõustus Luzgin.

Kontaveiti ja Rüütli vahel valinud Luzgini sõnul ei mänginud Kontaveiti turniirivõit suurt rolli, vaid kaalukausi langetas tema kasuks treeningutel nähtu. «Kuna Hispaania esinumber on vasakukäeline, võtsin trennis appi vasakukäelise sparringupartneri ja vaatasin, kuidas nad hakkama saavad,» selgitas Luzgin. «Anetil tuli paremini välja kui Margitil. Turniirivõit näitas lihtsalt, et Anett on praegu väga heas vormis.»

Algul plaanis Luzgin vähemalt ühes üksikmängus platsile saata Maret Ani, ent kuna juba 1998. aastast Eesti naiskonda kuulunud Anit vaevab põlvevigastus, otsustas ta sellest mõttest loobuda. «Ma ei tahtnud riskida,» möönis Luzgin. «Tahan, et ta ikka paarismängus kaasa saaks teha. Muidugi, selleks tuleb enne paarismänguni jõuda.»

Oktoobris naiskonna uueks kapteniks valitud Luzgin ei usu, et Kontaveit tänases mängus närvidel enda üle võimust laseb võtta. «Esimesed geimid võivad rasked olla, aga arvan, et ta saab ikka mängu sisse,» arutles Luzgin. «Mida rohkem ta saab punkte läbi mängida, seda parem on. Ja kui ta ei lase vastasel kohe seti alguses eest ära minna, tuleb põnev mäng.»

Kuna eelkõige oodatakse, et võidupunktid toob Eestile sellest nädalast maailma edetabelis 17. kohal paiknev Kanepi, kinnitas Kontaveit, et ei tunne endal mingit lisapinget. Kas temast saab äkki hoopis Eesti salarelv? «Kindlasti kõik loodavad, et ma võidan, aga arvan, et suuri ootusi kellelgi pole,» mõtiskles ta. «Isiklikult loodan, et kõik läheb hästi ja suudan oma mängu mängida ning seisu natuke põnevamaks teha.»

Kontaveiti ja Martinez San­chezi mängu järel on 20-minutiline paus ning siis läheb Kanepi vastamisi hispaanlannade teise numbri, edetabeli 66. reketi Carla Suarez Navarroga, kellega ta on korra mänginud – 2009. aastal võitis Wimbledonis muruväljakul peetud mängu hispaanlanna kolmes setis.

Pühapäeval mängivad avamängus esireketid, seejärel teised numbrid ning vajadusel peetakse ka paarismäng. Luzgin andis paarismänguks üles Kanepi ja Ani, Hispaania kapten Miguel Margets aga Anabel Medina Garriguesi ja Nuria Llagostera Vivesi.

Tennise Fed Cup

Eesti naiskond:

•    Kaia Kanepi (WTA 17.)
•    Margit Rüütel (WTA 442.)
•    Maret Ani (WTA 527.)
•    Anett Kontaveit (WTA –)
•    Kapten: Andrei Luzgin

Hispaania naiskond:

•    Maria Jose Martinez Sanchez (WTA 28.)
•    Carla Suarez Navarro (WTA 66.)
•    Anabel Medina Garrigues (WTA 81.)
•    Nuria Llagostera Vives (WTA 128.)
•    Kapten: Miguel Margets

Mängud peetakse Tere tennisekeskuses (Marsi 4). Laupäeval algab mängupäev kell 14 ja siis on kavas kaks üksikmängu. Pühapäeval algab esimene mäng kell 12, lisaks üksikmängudele peetakse vajadusel ka paarismäng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles