Selge ja samal ajal segane: Eesti vajab EMile pääsemiseks Poola üle suurt võitu

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise keskmängija Reinar Hallik.
Eesti koondise keskmängija Reinar Hallik. Foto: Eero Vabamägi

KORVPALL. Valgevene koondis alistas kolmapäeva hilisõhtul EM-valiksarja D-grupis võõrsil üllatuslikult Poola 76:57, andes Eestile võimaluse alagrupp võita ja nii otse 2017. aasta EM-finaalturniirile pääseda. Samas võidakse jääda ka teiseks või kolmandaks. Kõik otsustab kohtumine Poolaga, mis toimub homme kell 20.00 väljamüüdud Tartu Ülikooli spordihoones.

Praegu on Poolal viiest kohtumisest neli, Eestil ja Valgevenel kolm võitu. Portugalil on üks võit ja neil enam midagi mängus pole. D-grupi teine, Portugali-Valgevene matš peetakse täpselt samal ajal kui Eesti-Poola.

Eesti võidab kindlasti alagrupi, kui Poolast saadakse laupäeval Tartus jagu vähemalt 15 punktiga. See juhtuks ka siis, kui Valgevene kaotaks võõrsil Portugalile. Eesti kaotas võõrsil Poolale 64:78 ning kui Eesti ja Poola jääksid ainukesena nelja võidu peale, oleks meil vaja omavahelistes mängudes plussi jääda. Kui seda ei suudeta, on Eesti päralt teine koht.

Kui Valgevene suudab Portugali alistada (see oleks loogiline tulemus) ja Eesti võidab Poolat, tekiks Poola, Valgevene ja Eesti vahel nn surnud ring. Võimaliku surnud ringi tiimide praegune korvide vahe on selline: Poola (4 võitu, 1 kaotus) +13, Valgevene (3/2) –2, Eesti (3/2) –11. Valgevene on kõik mängud Eesti ja Poolaga juba ära pidanud, seega jääkski nende korvide vaheks surnud ringis –2.

Surnud ringi puhul vajaks Eesti alagrupis esimeseks tõusmiseks vähemalt 13-punktilist võitu, teine koht tuleks vähemalt üheksapunktilise võidu korral. Siiski tuleks sihtida suuremat vahet, sest FIBA «geniaalne» turniirisüsteem näeb ette, et seitsme alagrupi peale saab finaalturniirile neli teise koha omanikku. Et C-grupp on kolmeliikmeline, lahutatakse ülejäänud gruppide saldost mängud grupis viimaseks jäänuga. Eesti kaks võitu Portugali üle lähevad seega kaotsi ja parimal juhul jääks meie saldoks 2/2.

Et meie korvide vahe on Valgevene ja Poolaga sama (–11), siis pole teise kohaga EMile pääsemise võimalus kuigi suur. Meil oleks vaja seljataha jätta kolm tiimi: Bosniast (2/2 ja korvide vahe –35) oleme kindlalt ees, aga see on ka kõik. Kindlalt on meist parem Gruusia, suure tõenäosusega ka Suurbritannia ja Holland või Saksamaa. Eelkõige peame lootma, et A-grupis kaotaks Island kodusaalis juba edasipääsu kindlustanud Belgiale ja E-grupis jääks Ukraina samuti kodusaalis suurelt alla Sloveeniale, kelle sõit EMile on samuti kindel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles