Rassismi vastu protesteeriv sporditäht saab tapmisähvardusi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colin Kaepernick (7) ja Eric Reid (35)
Colin Kaepernick (7) ja Eric Reid (35) Foto: SCANPIX

Ameerika jalgpallur Colin Kaepernick jätkab oma protestiaktsiooni: mees ei seisa Ameerika Ühendriikide hümni ajal püsti, kuna soovib seeläbi juhtida tähelepanu riigis valitsevale rassismile. Kaepernick tunnistas, et saab oma tegevuse tõttu tapmisähvardusi.

Viimases kahes kohtumises on Kaepernicuga hümni ajaks põlvili laskunud ka tema meeskonnakaaslane Eric Reid. Tribüünidelt kostvat vilekoori trotsides jätkavad mehed oma aktsiooni.

Kui ajakirjanikud uurisid San Francisco 49ersi mängumehelt võimaluse kohta, et keegi oma tapmisähvarduse teoks teeb, kõlas vastuseks: «Kui midagi sellist peaks tõesti juhtuma, siis see tõestabki minu tegevuse ideed. Sellisel juhul poleks kahtlustki, miks seda tehti. Teadsin, et sellised asjad võivad juhtuda. Olen sellele korduvalt mõelnud.»

Kaepernicku algatusel on ka palju toetajaid. / Foto: Scanpix
Kaepernicku algatusel on ka palju toetajaid. / Foto: Scanpix Foto: John Hefti/USA Today Sports

USAs kütab praegu kirgi reedel toimunud vahejuhtum, kus Tulsa politsei lasi maha 40-aastase relvastamata mustanahalise mehe, kes käed üleval korrakaitsjate ees seisis. Kogu intsident on video pealt näha ning rahvas koguneb erinevates riigi osades tänavatele, et rassismi vastu protesteerida. «See on väga kõnekas, mis juhtus pärast tulistamist. Nad tapsid selle mehe ja kõndisid tema ümber, nagu tegemist ei olekski inimesega,» ütles ameerika jalgpallur.

Kaepernicku algatusega on kaasa tulnud paljud sportlased erinevatelt aladelt ning hümni ajal keelduvad seismast ka mitmed poliitikud. Teiste hulgas on tema aktsiooni heaks kiitnud ka USA president Barack Obama.

Missouri osariigi senaator Jamilah Nasheed avaldas Kaepernickule toetust ning ei tõusnud samuti hümni ajaks püsti / Foto: Scanpix
Missouri osariigi senaator Jamilah Nasheed avaldas Kaepernickule toetust ning ei tõusnud samuti hümni ajaks püsti / Foto: Scanpix Foto: Summer Ballentine/AP

Muuhulgas teatas Kaepernick, et annetab järgmise kümne kuu jooksul heategevuseks miljon dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles