Poksilegendi surmaga seoses tehti uusi ja vapustavaid avaldusi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poksiajaloo üks kuulsamaid pilte - Muhammad Ali on löönud pikali Sonny Listoni.
Poksiajaloo üks kuulsamaid pilte - Muhammad Ali on löönud pikali Sonny Listoni. Foto: SCANPIX
  • Poksilegend suri väidetavalt 38-aastasena
  • Seniste ametlike andmete põhjal suri Liston heroiini üledoosi tagajärjel

Läbi aegade üheks paremaks üliraskekaalupoksijaks peetav Sonny Liston on praeguseks surnud juba ligi 46 aastat, kuid tema surma asjaolud ei anna ikkagi rahu. Nüüd avaldati raamat «The Murder Story of Sonny Liston (Sonny Listoni mõrvamise lugu)», mis vihjab tugevalt sellele, et senine Listoni ametlik surmaversioon ei pea üldse paika.

1962. aastal üliraskekaalu meistrivöö enda valdusesse saanud Liston kohtus seejärel kahel korral Muhammad Aliga ning jäi mõlemal korral Alile alla. Kui esimese matši eel peeti Listonit selgeks soosikuks ja Ali võitis alles seitsmenda raundi tehnilise nokaudiga, siis meeste kordusmatšis nokauteeris Ali vastase juba avaraundis. Hiljem on räägitud, et Liston võis selle matši ka meelega kaotada, et teenida seeläbi lisaraha endale ja ka maffiale.

Toonase matši kõrval on müstiline ka mehe surm. 1970. aastal Las Vegasest surnuna leitud poksiäss suri ametliku versiooni kohaselt heroiini üledoosi.

Aastakümneid on räägitud, et Listoni mõne matšiga võis seotud olla ka maffia ning nüüd on tema surma ümbritsemas aina suurem müsteerium.

Eelmisel nädalal ilmunud raamatu autor Shaun Assael usub, et Liston ei olnud heroiini üledoosi ohver ning tegelikult mees hoopis mõrvati.

Eelmisel nädalal ilmunud raamatu autor Shaun Assael usub, et Liston ei olnud heroiini üledoosi ohver ning tegelikult mees hoopis mõrvati.

Raamatus heidetakse pilk toonasele Las Vegase värvikale elule, kust ei puudu nii 1960ndate suured staarid ja kangelased, allmaailma kahtlased tegelased, rahaahned kaaskondlased, showtüdrukud ning ausad ja ka patused politseinikud.

Nii tõmmatakse ka Listoni surma puhul paralleele mõrvatud USA presidendi John F. Kennedyga ehk konkreetset tõde raamat ei paku, kuid lubab teha lugejatel omad järeldused, mis toonase poksisangariga ikkagi tegelikult juhtus.

Seega ei paku vandenõuteooria selget vastust, mis juhus Listoniga, kes oli oma surma hetkel väidetavalt 38-aastane.

Miks väidetavalt? Sest 1930ndate alguses sündinud mehel puudus sünnitunnistus ja keegi tegelikult täpselt ei teadnudki tema vanust. Hiljem märgiti tema ametlikuks sünniajaks 1932. aasta 8. mai, kuid paljude hinnangul oli tegemist tunduvalt vanema mehega.

Sonny Liston 1962. aastal. / Scanpix
Sonny Liston 1962. aastal. / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles