Pisarates Johaug pressikonverentsil: te nägite ju minu valu (7)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisaratega võidelnud Therese Johaug pressikonverentsil.
Pisaratega võidelnud Therese Johaug pressikonverentsil. Foto: SCANPIX
  • Arst võttis süü enda õlgadele
  • Johaug usaldas enda sõnul arsti

Positiivse dopinguproovi andnud Norra suusastaar Therese Johaug andis täna ka pressikonverentsi, kus ta koos suusaliidu esindajatega jagas juhtunu kohta kommentaare. Pressikonverentsil võitles Johaug pisaratega ning avaldas, et tegemist on eksitusega ja sihilikku pettust ei ole olnud.

Klostebooli nime kandva steroidiga põrunud Johaug kasutas enda sõnul päikesest põlenud huulte raviks Trofodermini kreemi, mis ainet sisaldaski. Samas oli koondise arst lubanud tal kreemi kasutada ning kinnitanud, et midagi keelatut seal ei ole. Positiivsest dopinguproovist teavitati Johaugi 4. oktoobril.

«See on olnud minu elu kõige hullem nädal. Ma olen täiesti murtud. Juhtunu on uskumatu ja ei ole olemas sõnu, millega kirjeldada, kuidas ma olen end tundnud,» rääkis pisarates Johaug pressikonverentsil. «Ma räägin kõik juhtunu ära. Mul ei ole juhtunus mingit süüd.»

Itaalias toimunud keskmäestikulaagris huuled põletanud Johaugil soovitas eespool mainitud kreemi kasutada tiimi arst Fredrik Bendiksen.

Itaalias toimunud keskmäestikulaagris huuled põletanud Johaugil soovitas eespool mainitud kreemi kasutada tiimi arst Fredrik Bendiksen.

«Sain kolmandal päeval päikesepõletuse ning minu alumine huul oli väga valulik. See pragunes ning ka veritses,» kirjeldas Johaug. «Ma sain kreemi Fredrikult, et ravida päikesepõletust. Paljud teist, kes täna siin istuvad, olid ka Livigno laagris ning nägid, et mul oli suur probleem.»

Johaug kinnitas taas, et ta küsis arsti käest, kas antud kreemi tohib kasutada ning ega see ei sisalda keelatud aineid. Kuna arsti sõnul keelatud aineid seal ei olnud, siis sportlane asuski kreemi kasutama. «Fredrik on minu arst, ta on rahvuskoondise arst ning on olnud meditsiinivaldkonnas tegev juba 30 aastat. Usaldasin teda täielikult,» rääkis Johaug. «Mul ei olnud ühtegi põhjust arvata, et ma kasutan keelatud ainet.»

Pisarates Therese Johaug saabumas pressikonverentsile. / Scanpix
Pisarates Therese Johaug saabumas pressikonverentsile. / Scanpix Foto: SCANPIX

Dr Fredrik Bendiksen võttiski süü oma õlgadele ning kirjeldas, kuidas nad selle ravimini jõudsid. «Therese helistas mulle 28. augustil. Ta oli valudes. Ta ütles, et ta sai tugeva päikesepõletuse. Rääkisime ning tundus, et ta on isegi saanud kuumarabanduse,» meenutas arst. «Kohtusime Livignos 1. septembril. Nägin, et seis ei olnud hea.»

Esmalt kasutaski Johaug põletuse vastu üht teist kreemi ning alates 4. septembrist võttis ta kasutusele Trofodermini.

Norralaste suur tiimi esitlemine jäi ära

Pisarates Johaug lahkus pressikonverentsilt enne selle lõppu ning seejärel jäid selgitusi jagama Norra Suusaliidu esindajad, kelle sõnul on tänane päev ülimalt kurb. Loomulikult kerkis üles ka Martin Johnsrud Sundby juhtum, kes sai hiljuti astmaravimite tarvitamise tõttu võistluskeelu. Nii tunnistasidki norralased, et ravimite kasutamisega tuleb olla ettevaatlikum.

Johaugi positiivse dopinguprooviga lendasid vastu taevast ka Norra Suusaliidu suurejoonelised plaanid. Täna kavatseti meediale tutvustada Norra suusatajaid, kes hakkavad sel hooajal MK-sarjas osalema. Kokku pidi meedia ette astuma üle 60 suusataja. Nüüd jäi see üritus aga ära ja meedia ette astus hoopis Johaug.

Olümpiavõitja Therese Johaug tänasel pressikonverentsil. / Scanpix
Olümpiavõitja Therese Johaug tänasel pressikonverentsil. / Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles