Maratoni erimenüü

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Me hoolitseme selle eest, et inimene maratoni naudiks ja ellu jääks, ja vaatame, mis ta selleks sööma peab,» ütleb Vilde Lokaali tegevjuht Priit Reiman.
«Me hoolitseme selle eest, et inimene maratoni naudiks ja ellu jääks, ja vaatame, mis ta selleks sööma peab,» ütleb Vilde Lokaali tegevjuht Priit Reiman. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Ärge arvake, et see on ükskõik, mida te nädal enne 63 km pikkust pingutust suust sisse ajate.

Just seepärast on nädal enne Tartu maratoni Taaralinna kesklinnas Vilde lokaali esimesel

korrusel avatavas tervisekohvikus koostanud toitumisasjatundjad erimenüü, mis peab tagama suusarajal igaühele oma parima tulemuse.

See tähendab, et igaüks saab olenevalt oma kehakaalust ja soost, söögiharjumustest ja treeningkoormusest just talle paslikema menüü, mis aitab organismi laadida valkude, rasvade

ja süsivesikutega.

Kõik portsud on seitsme päeva kolme söögikorra lõikes vajalike ainete kaupa täpselt välja arvutatud, kinnitab Vilde lokaali tegevjuht Priit Reiman, kes lõpetas tunamulluse Tartu maratoni ajaga 4:12 ning 728. kohaga.

«Me hoolitseme selle eest, et inimene maratoni naudiks ja ellu jääks, ja vaatame, mis ta selleks sööma peab,» lausub ta.

Maratonimenüü panevad kokku Vilde tervisekohviku juhataja Triin Muiste ning toitumisterapeut Annely Soots. Vilde rumeenlasest peakokk Nico Lontras hoolitseb selle eest, et toit pakuks ka naudingut, mitte üksnes energiat.

«Enne võistlusi on vaja süsivesikute kogust suurendada,» õpetab Muiste, «aga mitte kogu aeg nii, et sööd hommikul kaerahelbeputru ja õhtul pastat. Vaheldust peab olema, muidu läheb kõht kinni.»

Enne pikka pingutust ei soovita ta põlata rasvu, ent hoiatab, et see ei tähenda siiski transrasvadega täidetud vorstide, vaid ikka organismile kasulike õlide (oliivi, linaseemneõli), seemnetega salatite ning kvaliteetse liha söömist. Maratonimenüüsse läheb näiteks rauarikas põdraliha.

Kes ennast toitumisteemal harida soovib, võib tulla Tervisekohvikusse kuulama spordimeditsiini keskuse esindaja Eric Rootsi loenguid.

Maratonimenüü tuleb peensusteni tasakaalustatud ning hinnad jäävad keskmise restorani tasemele, lubab Reiman. Veenmaks, et tegu pole tühipalja äritrikiga, lubab ta ühe huvilise

võtta kohviku kulu ja kirjadega katsejäneseks, et too prooviks, kas erimenüü võistluspäevaks loodetud enesetunde ja energia annab. Ainus tingimus: nädal aega jutti tuleb tõesti kolm korda maratonimenüü järgi Vildes toituda. Kui ainult üks kord päevas süüa Vildes ja kaks korda juhuslikult mujal, siis sel juhul küll Reiman edugarantiid anda ei saa.

Mis kuulub maratonimenüüsse?

-         Tatrapuder praetud peekoni ja seemneseguga

-         Spinatilasagne põdrahakklihaga

-         Paella täisterariisiga

-         Tatra-köögiviljavokk veiselihaga

-         Nizza salat lõhega

-         Õuna-müslikook

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles