Alaver: meil on trumpäss kaardipakist puudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatreener Mati Alaver (paremal) tunnistas, et erilist tunnet võistluse eel pole. Eesti suurim lootus on Jaak Mae peal.
Peatreener Mati Alaver (paremal) tunnistas, et erilist tunnet võistluse eel pole. Eesti suurim lootus on Jaak Mae peal. Foto: Priit Simson

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver vaatab mõtlikult enda ette ning tõdeb mornilt: «Seda tunnet nagu tavaliselt tiitlivõistluste 15 km klassiksõidu eel tõesti pole. Seekord on meil trumpäss kaardipakist puudu.»


Kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu puudumisel pole tänane 15 km klassikasõit ilmselt ühegi eestlase jaoks sama. Pole samasugust elevust, ootust ega ka lootusi. On vaid üks järjekordne võistlus, kus kõrgeimate kohtade jagamisel eestlased kaasa ei löö.

«Võistlus nagu ikka,» kehitas Alaver õlgu. «Mingit väga erilist tunnet sees pole.»

Võtab päeva korraga

Eestlaste suurima lootusena läheb täna rajale 39-aastane Jaak Mae. Kas ta teeb Holmenkollenis oma viimase võistluse või mitte, pole veel selge. Mae ise ütles vaid lühidalt: «Pigem jääb see minu viimaseks tiitlivõistluseks. Aga võtan päeva korraga. Praegu tahan keskenduda 15 km klassikasõidule ja teha seal võimalikult hea tulemuse. Alles pärast seda mõtlen edasi.»

Võimalikult hea tulemus tähendab Mae jaoks hooaja parimat kohta. Seni on tema parimaks jäänud Drammeni MK-etapil saadud 25. koht. Iga resultaat sellest ülespoole valmistaks olümpiapronksile heameelt.

«Usun, et siis võiksin tulemusega juba rahule jääda. Mingit lõplikku kohta ma ennustama hakata ei tahaks. Ei tea ju veel päris kindlalt, kes kaasa teevad ja kes mitte,» avaldas Mae eile pärastlõunal.

Kaks aastat tagasi sai olümpiapronks Libereci MMil 15 km eraldistardist klassikasõidus viienda koha. Tänavu tal iseendale aga nii suuri ootusi pole.

«Toona oli seis selgelt parem. Suutsin kogu hooaja vältel korralike kohtade eest võidelda. Sel aastal pole nii hästi kahjuks läinud,» nentis Mae, kelle hooaeg on läinud üle kivide ja kändude.

Kõige enam valmistas talle probleeme vana seljahäda, mis lõi välja detsembri alguses Davosi treeningulaagris. Krooniline seljavalu on Maed kimbutanud aastaid, kuid tavaliselt on ta valust kiiremini vabanenud.

Tänavu pidi Mae peaaegu pooleteiseks kuuks teatud treeningutest loobuma. Esimest korda üle pika aja sai ta alles Drammeni MK-etapil valuvabalt võistelda. «Nüüdseks on selja olukord juba parem. Aga liiga palju aega läks kaotsi,» nentis Mae.

Kaks täitmata kohta

Seetõttu tõdes ka Alaver mornilt, et ülearu suuri lootusi tal pole. Lisaks Maele asuvad 15 km klassikasõidus starti Karel Tammjärv ja Algo Kärp. Ühtekokku oli eestlastel tänu Veerpalu Libereci MM-kullale 15 km eraldistardist sõidus viis kohta.

Sportlasi nende kohtade täitmiseks aga paraku pole. Kui vahepeal oli võimalus, et eraldistardist klassikasõidus teeb kaasa ka Peeter Kümmel, siis hiljem otsustas mees siiski vaid homsele paarissprindile keskenduda. Tänasest võistlusest loobus ka Aivar Rehemaa, kes on põhitähelepanu pühendanud pühapäevasele 50 km vabatehnikasõidule.

«Kõrgeid lootusi mul koondislastele pole. Hea oleks, kui iga mees pigistaks oma hooaja parima tulemuse välja. Kui Algo ja Karel suudaksid Drammeni etapi tulemust natukene parandada, siis oleks hästi (Tammjärv oli Drammenis 31., Kärp 35.),» avaldas Alaver ja lisas: «Mis Jaagu maksimumiks jääb, näeme homme – (täna – toim). Tema kohta küll ennustada ei oskaks.»

Mae hinnangul tasub tänases klassikasõidus hoida pilk peal tšehh Lukaš Baueril, norralastel Martin Johnsrud Sundbyl ja Eldar Rønningul ning rootslasel Daniel Rickardssonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles