Maailma vallutamine algab Londonist

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jacksonville Jaguarsi mängumees Jonathan Cyprien tunneb end Londonis juba üsna koduselt.
Jacksonville Jaguarsi mängumees Jonathan Cyprien tunneb end Londonis juba üsna koduselt. Foto: Tim Ireland/AP/Scanpix

Ameerika jalgpalli profiliiga NFL liigub tasa ja targu maailma vallutamise poole. London on sisuliselt juba langenud, järgneb ülejäänud Euroopa ning seejärel juba Aasia ja Austraalia.

See spetsiifiline ameeriklaste mäng jääb suurele osale eurooplastest üsna arusaamatuks. Samal ajal on Ameerika Ühendriikides tegemist ühe kõige populaarsema spordialaga ning see omakorda tõestab, et potentsiaal ülejäänud maailmale meeldida on kindlasti olemas.

Tegelikult alustas NFL Euroopa suunas töötamist juba 1980. aastatel, kui hakati välja arendama Euroopas baseeruvat liigat, mis kandis erinevatel aegadel nimesid World League of American Football (WLAF), NFL Europe ja NFL Europa. Aastatel 1991–2007 olid oma meeskonnad olemas nii Saksamaal, Suurbritannial, Hispaanial kui Hollandil, kuid liiga ei saavutanud kunagi loodetud menu. Suurem osa klubisid olid ikkagi Põhja-Ameerikast ning seal mängisid noored mehed, kelle eesmärk oli võimalikult kiiresti nn päris NFLi jõuda.

2007. aastal tehti NFL Europale lõpp ning alustati uue projektiga, mis pidi eurooplasteni tooma kõige kõrgemal tasemel Ameerika jalgpalli. Sama aasta 28. oktoobril toimus Londonis Wembley staadionil NFLi põhihooaja mäng, kus 81 000 pealtvaataja ees kohtusid New York Giants ja Miami Doplphins.

Sellest hetkest alates on tegelikult selge, et NFLi jaoks on Euroopas valla tohutu turg ning raha vedeleb otsekui maas. Jääb ainult üleskorjamise vaev, kuid seda tahetakse teha targalt ja kiirustamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles