Peapõrutusi hakatakse ravima kanepitablettidega

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CTE-ga diagnoositud San Diego Chargersi mängija Paul Oliver (keskel) tegi kolm aastat tagasi enesetapu.
CTE-ga diagnoositud San Diego Chargersi mängija Paul Oliver (keskel) tegi kolm aastat tagasi enesetapu. Foto: AJ Mast/Scanpix

NFL. Ameerika Ühendriikides on pikka aega olnud probleemiks sportlaste peapõrutused, mida kõige sagedasemini tuleb ette kohaliku jalgpalli liiga NFLi mängijatel. Sama murega on hädas veel mitme teise ala esindajad, kuid õige pea võib sellele probleemile leiduda lahendus, kuna USAs on hakatud välja töötama ravimit, mis peapõrutuse järel peaks aitama vältida ajukahjustuse teket.

Äärmiselt kontaktse Ameerika jalgpalli mängijatele pole tervisehädad midagi uut ning peavigastused on üks suurimaid riske. Kui varem on leitud seoseid NFLi mängijate ja dementsuse, Alzheimeri ning Parkinsoni tõve vahel, siis viimasel ajal on fookusesse kerkinud kroonilise traumaatilise entsefalopaatia (CTE) probleem. Tegemist on ajuhäirega, millega võivad kaasneda nii mäluhäired, isiksuse omaduste muutumine kui ka hallutsinatsioonid ning halvimal juhul võib inimene lõpuks koomasse langeda.

Alles mullu tehti Bostoni ülikoolis CTE uurimiseks eksperiment 91 endise NFLi mängijaga ning tulemus oli šokeeriv: koguni 96 protsendil katsealustest olid CTE sümptomid. Probleemi tuletas sel aastal valusalt meelde CTE diagnoosiga vaid 46-aastaselt surnud Kevin Turner, viimastel aastatel on sama probleemi tõttu enesetapu sooritanud näiteks Terry Long, Paul Oliver ja Andre Waters.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles