Legendid mängisid end veel suuremaks

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Federer (paremal) ja Rafael Nadal pakkusid maailmale järjekordse suure finaali.
Roger Federer (paremal) ja Rafael Nadal pakkusid maailmale järjekordse suure finaali. Foto: WILLIAM WEST/AFP/Scanpix

Eile lõppenud Austraalia lahtised on kahe väga erilise finaali tõttu juba kuulutatud üheks kõigi aegade erilisimaks suure slämmi turniiriks. Mitu tippmängijat, sealhulgas nii meeste kui ka naiste esireket, langes varakult konkurentsist ja ühel hetkel hakati unistama kahest suurest finaalist, mis oleksid justkui ajaratta tagasikeeramine.

Üksikmängude finaalides olidki lõpuks vastamisi mängijad, kes kunagi kuulusid iseenesestmõistetavalt suurtesse finaalidesse, ent enne turniiri ei julgenud ilmselt keegi ennustada, et seal kohtuvad omavahel Roger Federer ja Rafael Nadal ning õed Serena ja Venus Williams. Viimati olid kõik neli ühel ja samal suure slämmi turniiril finaalides aastal 2008 Wimbledonis. Taas purustati rekordeid ja niigi elavad legendid mängisid end veelgi suuremaks.

Meeste finaal oli märgiline mitmes mõttes. 35-aastane Federer on vanim suure slämmi turniiril üksikmängu finaali jõudnud mees pärast Ken Rosewalli, kes suutis seda 1974. aastal US Openil 39-aastasena. Eelmisel hooajal oli Federer hädas põlvevaluga, mis vajas operatsiooni ja seetõttu tegi šveitslane pooleaastase võistluspausi. Aasta esimene suure slämmi turniir kulges üle ootuste hästi ja endalegi üllatuseks leidis mees end ühel hetkel finaalist igipõlise rivaali Rafael Nadali vastu.

Nagu võis oodata, siis tennise ajaloo üks suuremaid rivaliteete pakkus seegi kord imelise etenduse, mis kestis viis setti. Viienda seti eel palus Federer arstlikku abi ning lahkus väljakult. Otsustavas setis läks Nadal küll 3:1 ette, ent Federer viigistas ning asus omakorda 4:3 juhtima ning suutis lõpuks võita seti 6:3 ja kogu matši 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

See oli Federeri 18. suure slämmi turniirivõit. Erilisust lisab see, et viimati sai ta suurel slämmil karika üle rõõmustada 2012. aastal Wimbledonis. Nadal suutis suure slämmi turniiri viimati võita 2014. aastal, kui triumfeeris Prantsusmaa lahtistel. Austraalia lahtiste karikaid on Federeril nüüd viis (2004, 2006, 2007, 2010, 2017). Federer on suure slämmi tiitlite osas ajaloo edukaim meestennisist, teisel kohal on 14 tiitliga Nadal ja Pete Sampras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles