Legendaarne Tehvandi tõus kaetakse täna lumega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suusakoondislane Kein Einaste Tehvandi tõusul.
Eesti suusakoondislane Kein Einaste Tehvandi tõusul. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Otepää MK-etapi toimumiseni on jäänud kümme päeva. Järgmisel nädalavahetusel oodatakse starti maailma suusaparemikku, kes asuvad võistlema nii klassika- kui vabatehnikas.

Viimastel päevadel valitsenud krõbedamat sorti külmakraadid tulevad suusaradade ehitusele ainult kasuks ja korraldajad tunnevad saabunud pakase üle heameelt. Eesti selle talve suurim tippspordisündmus saab olema märkimisväärne nädalavahetus nii kohapealsete pealtvaatajate kui rahvusvahelise telepubliku jaoks - Otepää MK etapp jõuab telepildi abil suusaspordi fännideni üle terve maailma.

Tehvandi Spordikeskuse juhataja Alar Arukuuse sõnul on kõik kaheksa Tehvandi lumekahurit töötanud 7. novembrist saati 26 päeval, kokku tuleb umbkaudu 3000 kahuritundi.

«Tänaseks on 30 cm paksuse kunstlumekihiga kaetud kokku ligi 5 km suusaradasid, lisaks suur staadion ja lasketiiru staadion. MK-etapi 5 km pikkusest rajast on puudu veel umbes 1 km pikkune Tehvandi tõusuga kaar, mille tarbeks alustasime lume tootmisega 6. veebruaril. Lumeveoga proovime alustada täna,» ütles ta.

Kuigi Tehvandil on sel talvel saanud suusatada juba alates novembri keskpaigast, on külmaperioodidele kahjuks järgnenud suured sulad. «See omakorda tähendab, et juba valminud rada on tulnud mitu korda uuesti kunstlumega katta. Kallurautod on radadele lund vedanud 17 päeva jooksul ning Tehvandi 7 töömeest on taganud lisaks lumetootmisele lumekahurite valved, tööle rakendamise ja transpordid,» nentis Arukuusk.

Valminud kunstlumest suusarada hooldatakse rajamasinaga loomulikult igapäevaselt, et tagada raja kasutatavus ning hea klassikajälje kvaliteet. «Meil on kasutada kaks rajamasinat, töö teostamise tagavad kaks rajameistrit. MK-etappidel kasutatavad rajad on kavandatud FIS radadele esitatavaid nõudeid arvestades ning on saanud FIS radade inspektori koostatud dokumentide alusel vastavad litsentsid,» andis Arukuusk ta aimu nõuete keerukusest.

Kuidas siis ikkagi sünnib üks murdmaasuusatamise MK-etapi võistlusrada? «Maastikul on vaja alguses planeerida radade võimalik asukoht, et oleks tagatud radade raskusaste, tõusude kategooriad ning täpsed pikkused, teostada maastikul mõõdistustööd ja seejärel valmib juba vastavas arvutiprogrammis FIS nõuetele vastav rajakaart koos profiili ja radade andmetega (kogutõus, maksimum tõus, kõrguste vahe, jne). Seejärel tuleb teostada mustal maal vajalikud ehitus- ja hooldustööd, et lumega katmiseks oleks rada võimalikult sile ja õigete profiilidega,» rääkis Arukuusk.

Kunstlumest raja valmistamine toimub Tehvandil kahuritega hunnikutesse toodetud lumest, mis veetakse 6-7 kallurautoga laiali. Protsessis osalevad veel 2-3 lume laadimiseks mõeldud ekskavaatorit. Rääkimata sellest, et kaks rajamasinat on pidevalt töös.

«Ilm on suusaraja ehitusel ja hooldusel oluline tegur. Kui kunstlumest kokku veetud suusarada peale valmimist ikka üldse külmuda ei saa, siis suurtele suladele see vastu ei pea. Samas kui lasta sulade järgselt rada liiga jäiseks, muutub pealispind n.ö. suhkruks ning raja kvaliteet on jälle olematu. Sama kehtib võistluste puhul viimasel raja ettevalmistamisel - 2-3 tundi on vaja lasta rajal külmuda peale rajamasinaga üle käimist, et pealispind ei muutuks kohe pehmeks, mis muudab klassikajälje kvaliteeti. Kui külma ilma pole, on rada võistluste ajal pehmeks muutumas. Hetkel toimub lume tootmine veel valmimata rajaosade tarbeks ja loodetavasti jääb igaks juhuks ka veidi varu mõningate rajaparandustööde teostamiseks," selgitas Arukuusk.

Otepää MK-etapp murdmaasuusatamises toimub juba 18.-19. veebruaril. Pealtvaatajad on Tehvandil oodatud aga juba reedel, 17. veebruaril, kui toimuvad avatseremoonia sprindivõistlus hooldemeeskondadele ning esinevad Liis Lemsalu ja slackliner Jaan Roose.

Ajakava ja sündmused leiab Otepää MK kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles