Eestlased Rootsi MM-rallil: Märtini läbilöögist Kruuda võiduni

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markko Märtin.
Markko Märtin. Foto: Jarek Jõepera/SL Õhtuleht

Hoolimata sellest, et kõigi asjatundjate arvates sobib Rootsi MM-ralli eestlastele väga hästi, on seni lumiselt võidukihutamiselt koju toodud vaid üks poodiumikoht. WRC-2 klassis on Karl Kruudal aga kirjas koguni rallivõit.

Just hea sõit 1999. aasta Rootsi rallil äratas tehasetiimide huvi Markko Märtini vastu, kui toona 23-aastane eestlane lõpetas Ford Escortil kaheksanda kohaga. Aasta hiljem oli Märtin Rootsis üheksas, kuid 2001. aastal jäi juba tehasetiimi Subaru Imprezas istudes laeks 12. koht.

2002. aastal läks Fordi tiimi kolinud Märtin Rootsi suurte lootustega, mis purunesid ootamatult kildudeks testikatsel – teelt välja sõitnud auto puur sai nii tõsiselt viga, et mehaanikud ei suutnudki seda loetud tundidega korda teha ja Märtin ei pääsenud starti. Väike lohutus tuli aasta hiljem, kui Märtin oli neljas.

2004. aastal oli eestlane pikalt võidus kinni, ent tabas 11. katsel lumevallis olnud kivi ja kaotas lõpuks nii palju aega, et lõpetas ralli seitsmendana. Esimene ja Märtinile ühtlasi Rootsis viimaseks jäänud poodiumikoht tuli 2005. aastal, kui ta oli Petter Solbergi järel teine.

Märtinilt võttis MM-sarjas Eesti esisõitja teatepulga üle Urmo Aava, kes sai 2006. aastal Rootsis JWRC klassis kolmanda koha. Kaks aastat hiljem istus ta Rootsis juba Citroëni WRC-auto roolis ja näitas katsetel esikümne aegu, kuid kaks teelt väljasõitu röövisid palju minuteid ja sundisid lõpuks leppima üldarvestuse 18. kohaga.

Ott Tänak debüteeris Rootsi teedel 2010. aastal, kuid oli sunnitud katkestama. Äpardused tabasid teda ka kaks aastat hiljem ning mootoriprobleemide tõttu jäi ralli selgi korral viimasel päeval pooleli. Märgi sai Tänak maha alles kolmandal katsel, kui 2014. aastal tuli viies koht. Tunamullu võttis Tänak stabiilse sõiduga Rootsist neljanda koha ja mullu oli taas viies.

Märtini poodiumikoha kõrval on eestlaste parim saavutus Rootsi teedel pärit 2014. aastast, kui Karl Kruuda tõusis viimase katsega WRC2-klassis võitjaks. «Keegi meist seda ei oodanud ja läksime lihtsalt poodiumikohta püüdma. Võit on suurepärane, 24 tundi ei olegi veel sellest möödas, aga ma arvan, et mul on veel nädala aega ilus naeratus näol!» sõnas heatujuline Kruuda toona pärast Rootsist naasmist. Kaarti luges Kruudale toona seejuures Martin Järveoja, kes istub nüüd Tänaku kõrvalistmel.

Karl Kruuda ja Martin Järveoja 2014. aasta Rootsi rallil. FOTO:
Karl Kruuda ja Martin Järveoja 2014. aasta Rootsi rallil. FOTO: Foto: Toni Ollikainen
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles