Kas vaimu turgutamine suudab Eesti parima sprinteriga imet teha?

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI 17FEB17.
Otepää MK-etapi sprinditreening. Anti Saarepuu.
tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES
TALLINN, EESTI 17FEB17. Otepää MK-etapi sprinditreening. Anti Saarepuu. tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Algus oli paljulubav. Marko Kilp oli esimese tõusu otsas Johannes Klaebo ja Federico Pellegrinoga võrdne,» ütles suusatreener Anti Saarepuu pärast Otepää MK-etapi vabatehnikasprindi kvalifikatsiooni lõppu. Lõpuks taandus Saarepuu hoolealune esikolmiku asemel hoopis 43. positsioonile ja jäi veerandfinaalist kahe ja poole sekundi kaugusele. Läks nii, nagu karta oli – ükski eestlane 30 sekka ei jõudnud.

Saarepuu pakkus, et ehk alustas Kilp liiga kiire tempoga ja seetõttu tal teiseks tõusuks enam särtsu ei jätkunud. Kuigi enne Otepääd olid nii Saarepuu kui Kilp optimismi täis, siis tegelikult polnud Eesti parima sprinteri 43. koht üllatav. Kõik mängis Kilbi vastu: kaks nädalat tagasi oli ta Pyeongchangi eelolümpial haige, vormikõver oli näidanud pigem langustrendi ja vabatehnikale eelistab Võrust pärit sportlane klassikat.

Lahti MMil on samuti kavas vabatehnikasprint. Saarepuu tunnistas, et viie päevaga pole füüsilist vormi võimalik tohutult parandada, pigem tuleb 23-aastast sprinterit turgutada vaimselt. Raske öelda, palju see aitab, aga igatahes on Lahti rada võrreldes Otepääga pisut kergem ja seega Kilbile pisut sobivam. Huvitava tõigana eelistab Kilp klassikatehnikat sõites raskema profiiliga trassi, kus ta saab kasutada oma trumpi ehk suuskadel mäkke jooksmist.

Marko Kilp Otepää MK-etapi rajal. Foto:
Marko Kilp Otepää MK-etapi rajal. Foto: Foto: Tairo Lutter

«Tegelikult on meie mõtted juba Pyeongchangi olümpial, kus sprint sõidetakse klassikas. Sealne rada on Markole sobiv ja ta on täpselt selles eas, kus tulemust teha. Marko on väga tugev sportlane, aga vahel tuleb ikkagi tema vaimu turgutada. Usun, et ta suudab ennast Lahtiks kokku võtta,» tõdes Saarepuu.

Mida taoline retoorika näitab? Kas 2018. aasta olümpiast rääkimisega võetakse endilt meelega pingeid maha? Läheb, kuidas MMil läheb, aga aasta pärast hakkame paugutama?

Saarepuu provotseeriva mõttekäiguga ei nõustunud. «See ei ole pingete maha võtmine. Olümpiatsükkel on üks tervik ja kõikidel võistlustel, mis kahe olümpia vahele jäävad, tuleb anda endast maksimum. Kindlasti pole keegi enne Lahtit alla andnud.»

Homme on meestel kavas 15 km klassikasõit. Eestlastele võiks enim huvi pakkuda Andreas Veerpalu, Raido Ränkeli ja Aivar Rehemaa käekäik. Veerpalu peaks olema päris heas vormis, sama öeldi enne Otepääd ka Ränkeli kohta. Tänane 55. koht aga optimismiks põhjust ei anna.

Rehemaa naasis neljapäeval Itaalia mäestikulaagrist ja tema vormist pole praegu kellelgi erilist ülevaadet. Kogenud sportlane jättis möödunud nädalal peetud Eesti meistrivõistlused teatavasti vahele ja sattus seetõttu koondise peatreeneri Jaanus Teppani kriitikatule alla. Pole võimatu, et Rehemaa jääb Lahti MM-koondisest välja. Tõehetk on seega homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles