Krahh lähedal: kas Norra mehed jäävadki Lahtis kullata?

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Johnsrud Sundby pole enam lihtsalt ebaõnnesõdur, vaid igavene teine.
Martin Johnsrud Sundby pole enam lihtsalt ebaõnnesõdur, vaid igavene teine. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Norra murdmaasuusatamise superstaari Martin Johnsrud Sundbyd ei aidanud esimese tiitlivõistluse kullani isegi üks elu paremaid sõite. Soomlane Iivo Niskanen valitses Lahti MMi 15 km eraldistardist klassikasõitu nagu mees muiste ja kinkis kodupublikule unustamatu pärastlõuna. Nüüd pole võimatu, et ülivõimsana tundunud Norra mehed jäävad Lahtis üldse kuldmedalita.

«Mõtlesin pikka aega, et äkki olen kunagi nii hea kui Mika Myllylä. Ja nüüd seisan siin, Lahtis, maailmameistrina!» ei hoidnud 25-aastane Niskanen pärast finišit tundeid endale. «Ma ei suuda uskuda, kuidas Niskanen nii kiire oli. Tegin ju elu ühe parema sõidu,» imestas teise kohaga piirdunud Sundby Norra rahvusringhäälingu vahendusel.

Soomlased võivad korraliku peo püsti panna – enne MMi räägiti küll paljudest medalivõimalustest, aga murdmaasuusatamises on norralased ja venelane Sergei Ustjogov sel hooajal nii võimsad olnud, et neid näis raske üle sõita.

Pühapäevases meeste sprinditeates oli Niskanen mitme peaga draakoni alistamisele mäletatavasti väga lähedal, aga enne viimast kurvi kukutas norralane Emil Iversen ta jalust. Niskanen pidi koos paarilise Sami Jauhojärviga leppima pronksmedaliga. Pühapäevase kingituse suurima heameelega vastu võtnud Ustjugov jättis eilse jõuproovi vahele ja eelistas jõudu hoida reedeseks teatesõiduks.

Ja siin lähebki asi põnevaks. Norra pink võiks reedel teoreetiliselt pikem olla, aga Ustjugovi-sarnast täkku ei paista neil praegu olevat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles