Ilja Nikolajev püstitas Haapsalus rajarekordi

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste esikolmik Haapsalu maanteejooksu autasustamisel. Vasakult: Marti Medar, Ilja Nikolajev, Rauno Reinart.
Meeste esikolmik Haapsalu maanteejooksu autasustamisel. Vasakult: Marti Medar, Ilja Nikolajev, Rauno Reinart. Foto: Hanno Kindel

Täna tehti Haapsalus algust nii-öelda jooksjate karjalaskepäevaga, traditsioonidega 10 km pikkuse maanteejooksu võitis Ilja Nikolajev uue rajarekordiga 30.59. Varasem rajarekord kuulus 50 sekundit kehvema tulemusega Sergei Tšerepannikovile, mille ta püstitas eelmisel aastal oma jooksjakarjääri viimasel hooajal.

Nikolajevi järel jõudis üle kahe minuti hiljem Haapsalu staadionile finišisse teisena lõpetanud Marti Medar klubist Treeningpartner ajaga 33.09. Ta tegi pärast Lissaboni poolmaratoni oma esimese tänavuse stardi Eestis. «Nikolajev on klass omaette. Tänane teine koht oli minu jaoks maksimum. Aeg ka enam-vähem, 20 sekundit parem kui eelmisel aastal. Tahtsin küll saada tulemust alla 33 minuti. Oleks teadnud, et nii vähe puudu jäi, oleksin üritanud. Pool distantsist punnisin üksi,» rääkis Medar. Mehe 10 km maanteejooksu isiklik rekord 32.37 pärineb mullu Raplast, vahendab Jooksuportaal.ee.

Pärast starti järgnenud kahte staadioniringi läbimisega eraldus kohe teistest esikolmik, kuhu kuulusid peale Marti Medari veel Ilja Nikolajev ja Rauno Reinart. Esimese kilomeetri järel läks Nikolajev üksi eest ära, Medar ning Reinart jooksid koos kuni neljanda kilomeetrini, siis jäi Reinart maha. «Tänast jooksu vaadates, annab veel tulemuses sutsu juurde panna,» arvas Medar. Järgmise stardi teeb ta lühikese krossi Eesti meistrivõistlustel ja seejärel ekideni Eesti meistrivõistlustel.

Kaks järgmist kohta kuulusid Haapsalu maanteejooksul spordiklubi ProRunner jooksjatele. Viimase pjedestaali koha võttis Rauno Reinart ajaga 33.25. Neljandana lõpetas Kristo Reinsalu 34.10ga.

Evelin Taltsi ja Laura Maasiku eemalejäämisel (mõlemad asusid küll stardinimekirjas, aga Haapsallu jooksma ei tulnud – toim) võitis parima naisena maanteejooksu juba N45 vanuseklassi kuuluv Viivi-Anne Soots Treeningaprtnerist ajaga 40.11. Oma tänavuse esimese stardi tegi ta juba jaanuaris Vinni-Rakvere talvejooksul. «Võtsin omale talvel eesmärgiks kord kuus pingutada, et talvel võistlemise tunne ära ei kaoks. Kuigi seda on vähe, midagi siiski juurde andis. Juba on julgem joosta,» ütles Soots ajakirja Jooksja Jooksuportaalile.

Sel nädalal ta midagi intensiivset trennis ei teinud, kuna tundis väsimust ja otsustas veidi puhata. «Mõtlesin, et ei jaksa tänagi eriti joosta, aga selgus, et nädalaga ei ole mul treenitus ära kadunud. Jõudsin joosta küll ja siit on hea edasi minna,» lisas Soots. Kuna mai lõpus on tal Soomes kavas pikk Trail-Run jooks (maastikujooks), siis võtab ta Eestis ette Kõrvemaa kevadjooksu 16 km ja Tartu jooksumaratoni 23 km distantsi. Hooaja esimesel poolel tahab Soots 10 km joosta alla 40 minuti. Pärast Soomes jooksu üritab ta osaleda ka Narva Energiajooksu poolmaratonil ning siis hakkab valmistuma Berliini maratoniks.

Naistest sai teise koha täna Haapsalus Marika Turb 41.52-ga ja kolmanda koha Daana Suun 42.20-ga. Kokku lõpetas tänase jooksu 132 osalejat. Nii meeste kui naiste võitjale andis ettevõtja Meelis Atonen üle tükikese kulda ehk kuldmündi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles