Soolist võrdõiguslikkust taga ajavad ametnikud ähvardavad tappa legendaarse olümpiadistantsi

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matej Toth Rio olümpial
Matej Toth Rio olümpial Foto: Robert F. Bukaty/AP

Vähemalt 60 maailma tippkõndijat võitlevad ühiselt selle nimel, et Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) ei eemaldaks olümpiaprogrammist meeste 50 km käimist.

IAAF arutab täna ja homme seda, kas 50 km käimine tuleks nii olümpia- kui MM-programmist eemaldada. 60 käijat on koostanud ühise palvekirja, mis saadetakse IAAFi presidendile Sebastian Coe’le.

Kõige taga on väidetavalt Rahvusvaheline Olümpiakomitee, kes ajab taga soolist võrdõigust. Kui naised võistlevad praegu vaid 20 km käimises, siis meestel on võimalus tiitleid võita kahelt distantsilt – 20 km ja 50 km omalt.

Üks idee näeks ette, et mõlemad distantsid kaotatakse ning võistlema hakatakse hoopis poolmaratonidistantsil (21,1 km).

Kirjale, mis plaani kohaselt saadetakse Coe’le täna, on allkirja andnud ka Jared Tallent ja Matej Tóth. Mõlemad on 50 km käimise olümpiavõitjad, Tallent võidutses Londonis, Tóth Rios.

«Meie soov oleks, et praegune programm kehtiks ka 2020. aasta Tokyo olümpial. 50 km käimine esindab mitmeid olümpiamängude väärtusi. Rio olümpia näitas, et tegu on globaalse alaga. Tegu oli ühe alaga kahest, kus neli esimest esindasid erinevaid riike,» kirjutati petitsioonis.

50 km käimine on olnud olümpiaprogrammis alates 1932. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles