Venemaa dopingujooksja paljastus: treener saatis mulle sõnumi «Põgene!»

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sportlasi ümbritsevad dopinguskandaalid ei taha kuidagi vaibuda.
Venemaa sportlasi ümbritsevad dopinguskandaalid ei taha kuidagi vaibuda. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Venemaa sprinter Aleksandr Hjutte, kes andis 2015. aastal positiivse dopinguproovi ja sai nelja-aastase võistluskeelu, on viimastel päevadel pääsenud Venemaa ajakirjandusväljaannete esikülgedele. Nimelt nuhkis kurikuulus häkkerite rühmitus Fancy Bears välja ja avalikustas Hjutte tunnistuse Rahvusvahelisele Kergejõustiku Liidule (IAAF), kus jooksja räägib avameelselt dopingutarvitamise tagamaadest.

28-aastane Hjutte, kes sai 2013. aastal kergejõustiku MMil 200 meetri jooksus 14. koha, alustas pärast vahelejäämist IAAFiga koostööd. Sprinteri sõnul ei ole ta eesmärk Venemaa spordis platsi puhtaks lüüa, vaid veenduda, et karistada saaks tema endine treener Zuhra Vereštšagina. Hjutte süüdistab just treenerit oma karjääri rikkumises.

«Ta valetas mulle ja röövis minult mu unistuse. Just temasuguste inimeste pärast kannavadki meie sportlased võistluskeelde,» vahendab Sport Ekspress Hjutte karme sõnu. «Tahan, et õiglus võidutseks ja keegi enam selle treeneriga koostööd ei teeks.»

Hjutte sõnul ärgitas treener teda dopingut tarvitama, dopingukütte petma ja nende eest suisa põgenema. «2015. aasta 22. mail olin Sotšis, kui sinna saabusid rahvusvahelise dopinguagentuuri IDTM kontrollijad. Olin üks neist sportlastest, kellelt nad pidid proovi võtma. Mu isik tuvastati ja andsin paberitele allkirja. Oleksin ka proovi andnud, kui ei oleks saanud tualetis viibides treenerilt tekstisõnumit,» meenutas Hjutte.

«Ta rõhutas, et ma ei tohi mingil juhul proovi anda. Küsisin, mida pean siis tegema, sest testijad olid ju juba kohal. Treeneri vastus oli lühike: põgene!» rääkis Hjutte, kes lahkuski proovide andmise ruumist ja ütles kontrollijatele, et läheb lõunat sööma. Hiljem ta siiski naasis ja andis proovi.

«Treener teatas äkitselt, et võin siiski proovi anda. Võib-olla oli ta kellegagi kokkuleppele jõudnud, et proovi manipuleeritakse millalgi hiljem. Sain aru, et kontrollide eest põgenedes saaksin niikuinii võistluskeelu. Kui proov osutus positiivseks, sain šoki,» kirjeldas Hjutte.

Jooksja sõnul tarvitas ta ainult treenerilt saadud ravimeid ja aineid. «Ta pettis mind,» oli sprinteri lühike kokkuvõte toimunust.

Vereštšagina on kõiki süüdistusi eitanud. Selle asemel süüdistas ta hoopis Hjuttet selles, et too on teinud koostööd Venemaa riikliku dopinguprogrammi paljastajaga, doktor Grigori Rodtšenkoviga. Hjutte lausus aga, et ei taha kodumaale halba. «Ma olen Venemaa patrioot. Ma ei ürita korraldada revolutsiooni nagu Stepanovid või Dmitrijev, minu võitlus käib üheainsa treeneri vastu,» rõhutas Hjutte viitega kaasmaalastele Julija ja Vitali Stepanovile ning Andrei Dmitrijevile, kes Venemaa riikliku dopinguprogrammi mädapaise esimestena avasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles