Tänaku kiirusrekordist võimendunud arutelu jõudis lõpliku otsuseni (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak Rootsi rallil suure hooga kihutamas.
Ott Tänak Rootsi rallil suure hooga kihutamas. Foto: Timo Anis

Rahvusvaheline Autospordiliit (FIA) otsustas, et ei hakka rallide korraldajatele ette kirjutama kiiruskatsete maksimaalset keskmist kiirust.

Pärast Ott Tänaku kiirusrekordit Rootsi MM-ralli Knoni kiiruskatsel, mille ta läbis keskmise kiirusega 137,8 km/h, kaalus FIA ellu kutsuda reegli, mis kehtestaks kiiruskatsetele keskmise kiiruspiirangu kuni 130 km/h.

Mehhiko MM-rallil pidas FIA meeskondadega aru ning üheskoos jõuti otsusele, et piirangut ikkagi ei kehtestata. «Kui näeme, et mõni kiiruskatse läbitakse keskmise kiirusega kiiremini kui 130 km/h, siis on see meie jaoks ohumärk ning vaatame katse üle. Aga ei midagi muud. 130 km/h on meie jaoks lihtsalt mõõdikuks,» ütles FIA rallidirektor Jarmo Mahonen.

Teisisõnu hoitakse kiiruskatsete kiirustel silma peal, kuid ühtegi reeglit, mis ei lubaks katset keskmiselt kiiremini kui 130 km/h läbida, ei ole.

«Keskmist kiirust tuleb ikka jälgida, kuid igat juhtumit tuleks eraldi vaadata. Kiired katsed ei ole tingimata rohkem ohtlikumad. See on nagu igapäevaelus: kui sa kukud joostes, saad rohkem haiget, kui jalutades kukkudes. Kuid kiirus on vaid üks faktor, mida saab analüüsida,» ütles neljakordne maailmameister Sebastien Ogier.

Ühe anonüümseks jääda soovinud rallisõitja sõnul võiks keskmiste kiiruste põhjal öelda, et Korsika MM-ralli on WRC sarja kõige ohutum ralli. «Aga nii ei ole ju. Või sellisel juhul peaks ka vihm ralli ohutumaks tegema, sest kiirused langevad. Lõpuks oleme meie need, kes võtavad riske,» ütles rallisõitja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles