Pesamuna Bø – laskesuusatamise uus kuningas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarjei Bø
Tarjei Bø Foto: AFP/SCANPIX

Enne tänavuse MK-sarja algust oli laskesuusataja Tarjei Bø paljude jaoks ilmselt üsna tundmatu tegelane, kuid hooaja jooksul kirjutas ta oma nime kuldsete tähtedega ajalooraamatutesse.



Puhtalt numbreid vaadates tuleb Bø karjääri esimest täispikka hooaega kirjeldades kasutada vaid ülivõrdes sõnu – MK-sarja üldarvestuses esikoha võitnud kõigest 22-aastane norralane, kes varem polnud kordagi poodiumile jõudnud, teenis tänavu viis MK-etapivõitu ning jõudis 26 võistlusest 20 korral esiviisikusse, neist 12 jõuproovil mahtus ta aga koguni esikolmikusse.

Ka oma MM-debüüdil andis Bø tuleviku suhtes tormihoiatuse – noormees võitis kolm kuldmedalit ja kaks pronksi ning viimasel alal leppis 4. kohaga, olles meeste arvestuses edukaim ehk MMi kuningas. Võrdluseks – läbi aegade edukaim laskesuusataja, Bø koondisekaaslane Ole Einar Bjørndalen mahtus küll oma karjääri esimesel MMil 1997. aastal kõikidel distantsidel esikümnesse, ent medalisaak oli kasinam, ta võitis hõbeda ja pronksi.

Kes see komeediks ristitud norralane siis on? Esimest korda kerkis ta orbiidile mullu Vancouveri olümpial, kus aitas Norra meeskonna teatesõidus olümpiakullani.

«Kahest miljonist on mu nime kuulnud heal juhul 100 000 inimest. Olen alles tühi leht ja ma ei tunne, et olen teinud midagi nii suurt, et peaksin kõvasti tähelepanu saama,» tõdes Bø toona tagasihoidlikult.

Bød peeti juba juuniorina andekaks laskesuusatajaks, aga teekond tippu polnud kerge. Ligi 7000 elanikuga Stryni-nimelisest väikelinnast pärit Bø oli kaks aastat järjest pidevalt haige, kuni lõpuks leiti, et probleeme põhjustasid põletikulised mandlid ja need eemaldati. Sellega polnud aga kannatuste rada veel lõppenud, 2009. aasta sügisel haigestus ta mononukleoosi ja ka see jättis tema treeningutele tugeva jälje.

«Kui oled pidevalt haige, pole võimalik oma taset tõsta – pärast tervenemist pead hoopis vaeva nägema, et endist vormi taastada,» mõtiskles Bø. «Aga sel aastal on tervis korras püsinud, olen saanud kõvasti treenida ja tänu sellele muutusin üha paremaks ja tugevamaks.»

Olles kõik probleemid seljatanud, asus Bø mullu suvel treenima nii suurte koormustega, et pani isegi koondisekaaslased jahmunult päid vangutama.

«See oli muljetavaldav. Ma ei uskunud, et nii noor sportlane võib nii kõvasti harjutada, ta on piirid ikka väga kaugele viinud,» tunnistas mullune MK-sarja üldvõitja Emil Hegle Svendsen. «Arvan, et kui teised koondislased järginuks tema treeningplaani, siis 90 protsenti neist poleks sellega hakkama saanud.»

«Andsin endast igal treeningul maksimumi, treenisin üsna võimete piiril,» lisas Bø naerdes.

Just Bø alati rõõmus ja lõbus olek on see, mis on aidanud tal võita nii koondisekaaslaste kui paljude laskesuusa­fännide südame.

«Ta annab meile nii palju energiat. Isegi kui tal on halb võistlus, on ta hetkeks pahane ja seejärel ilmub tema näole taas naeratus,» kommenteeris Bjørndalen Bø olemust. «Väga hea, et ta nüüd põhikoondisesse kuulub.»

Ka Norra legend, 1984. aasta Sarajevo olümpial sprindis kulla võitnud Eirik Kvalfoss kinnitas, et positiivne iseloom on Bø üks salarelvadest. «Ta on väga meeldiv inimene,» lausus Kvalfoss. «Lisaks kõigele on ta oma vanuse kohta uskumatult kaine mõtlemisega ja samas tagasihoidlik.»

Muidugi, on ka juhuseid, kus naeratus Bø näolt lahkub – näiteks Hantõ-Mansiiski MMi ajal andis Bø parasjagu intervjuud Norra telekanalile NRK, kui selgus, et just tema võidab 20 km tavadistantsil kuldmedali. Noormees ei suutnud emotsioone kontrollida ja hakkas otse-eetris nutma. Kuid ka siis kogus ta end kiiresti.

«Kui hästi läheb, võib ju natuke nutta,» muigas ta läbi pisarate. «Aga mulle meeldib naermine rohkem kui nutmine. Nutan ainult siis, kui maailmameistriks tulen.»

Bø jõudis laskesuusatamise juurde just tänu oma suurele eeskujule Bjørndalenile. «Ta on saavutanud kõik püstitatud eesmärgid, see on vapustav, et mul on võimalik näha, kuidas ta treenib ja võistlusteks valmistub,» märkis Bø. «Minu jaoks on see hindamatu väärtusega, kui ta ütleb, et ka mina olen üsna andekas.»

Tegelikult on Bjørndalen lausa öelnud, et Bø motiveerib teda oma karjääri jätkama. «See on uskumatu, mida Tarjei oma noore ea kohta juba saavutanud on,» tõdes 37-aastane Bjørn­dalen. «Temasugust talenti pole juba aastaid nähtud. Tema treeninguid vaadates saan ka ise innustust, et veel mõni aasta vastu pidada. Ammutan temalt energiat.»

«Tarjeil on kindlasti potentsiaali saada uueks laskesuusatamise kuningaks,» lisas Bjørndalen. «Mina, Emil ja Tarjei oleme nii andekuse kui mõtlemise poolest väga sarnased. Näen neis tihti ennast.»

Et Bø on Norra koondise pesamuna, on tal tulnud taluda ka kaaslaste, eriti meeskonna kahe tituleerituma ehk Bjørndaleni ja Svendseni tögamisi. «Kui võistlustel kas või ühe möödalasu teen, siis on täiesti kindel, et nad hakkavad sellepärast minu kallal norima,» avaldas Bø. «Sellised nad ongi, kogu aeg kiusavad.»

Tänavuse MK-sarja üldarvestuses viie punktiga Svendsenit edestanud Bø tunnistas kristallgloobust käes hoides, et enne hooaja algust ei osanud ta sellist edu uneski näha.

«Kõik mu unistused täitusid, ma ei suuda päris hästi isegi veel aru saada, mida ma tegin,» tunnistas ta. «Olen järgmisel hooajal aasta vanem ja kindlasti ka tugevam, aga ma ei pruugi enam samas seisus olla. Päris naljakas on mõelda, et pole sugugi võimatu, et tegin 22-aastaselt oma karjääri parima hooaja.»

Noorem vend on veel andekam?

Laskesuusatamise elava legendi Raphaël Poirée sõnul on Tarjei Bø 17-aastane vend Johannes Thingnes Bø andekaim laskesuusataja, keda Norras eales nähtud.

Seitsmekordne maailmameister töötab Norra juunioride koondisega ning on seetõttu väikese Bø tegemistega hästi kursis. «Ta on äärmiselt andekas ja sarnaneb paljuski oma vennaga,» tunnistas Poirée. «Johannes on alles 17-aastane, aga ta on oma ea kohta väga küps»

Tänavustel Euroopa noorte olümpiapäevadel võitis noor Bø sprindis kuldmedali ja 12,5 km tavadistantsil hõbeda. «Olen tema üle väga uhke, tundub, et meie perekonnal oli üsna hea aasta,» rõõmustas Tarjei Bø.

«Oleme vennaga väga võistlushimulised, koos olles võistleme kõiges – kes joob limonaadi kiiremini ära, kes on lauatennises parem, kes viskab paberit täpsemini prügikasti. Ta on paljudes asjades minust parem, aga laskesuusatamises pole ma Johannesele kunagi kaotanud!» (PM)

Tarjei Bø

•    Sündinud: 29. juuli 1988

•    Pikkus: 185 cm

•    Kaal: 76 kg

Saavutused:

•    20 km maailmameister (2011)

•    Segateatesõidu maailmameister (2011)

•    Teatesõidu maailmameister (2011)

•    10 km sprindi MM-pronks (2011)

•    12,5 km jälitussõidu MM-pronks (2011)

•    Teatesõidu olümpiavõitja (2010)

•    MK-sarja üldvõitja (2011)

•    Osalenud oma karjääri jooksul 38 MK-etapil, võitnud neist viis, jõudnud poodiumile 12 korral ja esikümnesse 23 korral

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles