Ahne FIFA ametik võttis ligi miljoni euro ulatuses altkäemaksu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA korruptsiooniskandaalis tulevad avalikkuse ette aina uued peatükid.
FIFA korruptsiooniskandaalis tulevad avalikkuse ette aina uued peatükid. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Endine tippjalgpalliametnik Richard Lai tunnistas, et võttis ligi miljoni euro ulatuses altkäemaksu, kirjutab BBC.

USAs kohtu all olev Lai punus süüdistuse kohaselt hulgaliselt skeeme, et ebaseaduslikult raha koguda. 55-aastane Lai kuulus FIFA auditikomisjoni ja Aasia Jalgpalli Liidu eetikakomisjoni, praeguseks on tema töö mõlemas organisatsioonis peatatud. Guami jalgpalliliitu juhtinud Lai tunnistas end neljapäeval kohtus süüdi.

Lai võttis omaks kahe pettuseskeemi korraldamise, samuti jättis ta võimudele teatamata, et tal on välismaal pangaarved. Mees nõustus tasuma trahvidena enam kui miljon eurot. FBI asedirektori William Sweeney sõnul näitab Lai tegevus, kuidas korruptsioon ja ahnus jalgpalliametnike seas aastaid vohasid. «Altkäemaksud said FIFAs normiks, kuid nüüd on sellel lõpp,» vahendab BBC Sweeney sõnu.

Ühe süüdistusepunkti kohaselt võttis Lai FIFA eksametnikult Mohamed Bin Hammamilt vastu ligi 100 000 euro ulatuses altkäemaksu. Vastutasuks andnuks ta bin Hammamile oma hääle 2011. aastal toimunud FIFA presidendivalimistel. Enne valimisi Bin Hammam siiski loobus kandideerimast, sest teda kahtlustati juba siis altkäemaksudes.

USA võimud on algatanud uurimise umbes 40 jalgpalli- ja reklaamitöötaja suhtes. Lai üle mõistetakse kohut USAs, sest ta on selle riigi kodanik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles