Johaug valmistub juba olümpiaks, konkurendid on üllatavalt vait jäänud

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix

Võistluskeeldu kandev Therese Johaug asus hiljuti usinalt treenima, teadmata, kas teda tegelikult Pyeongchangi olümpial starti lastakse. Samuti on norralannat kritiseerinud konkurentide suud olnud viimasel ajal lukus. Miks?

Maailma üks paremaid naismurdmaasuusatajaid Therese Johaug andis mullu septembris positiivse dopinguproovi. Johaugi organismist leiti anaboolset steroidi klostebool, mis jõudis sportlase sõnul tema organismi põletikuvastase kreemi kaudu.

Suusataja kasutas koondise arsti Itaalia suusakuurordi Seiser Almi apteegist ostetud kreemi, sest soovis leevendada huulel päikesepõletust. Norra olümpiakomitee määras suusatajale 13 kuu pikkuse võistluskeelu, kuid rahvusvaheline suusaliit (FIS) kaebas otsuse hiljuti edasi Rahvusvahelisse Spordikohtusse (CAS), mille istung algab kõige varem juunikuus.

Praeguse seisuga lõppeks Johaugi võistluskeeld 19. novembril ehk täpselt enne olümpiahooaja algust. Kui Spordikohus peaks FISi kaebuse rahuldama, võib norralanna Pyeongchangi lennukist maha jääda. 

Johaug treenib varmalt praegu koondisest eemal ning postitas hiljuti Instagrami pildi, andes mõista, et tema pole olümpiaplaani maha matnud.

 

Starter en ny sesong med guttene mine på Sjusjøen:-) #teamjohaug #skitest #asko #isklar #jordbærpikene

A post shared by Therese (@johaugtherese) on

Ühtlasi on Johaugi avatus sulatanud jää, mis sügisel ja talvel nii varmalt tekkis. Dagbladet uuris Johaugi mänedžerilt Jørn Ernst, miks on Johaugi kritiseerijad nüüd ühtäkki vait jäänud ning enam meedias sõimavate sõnavõttudega ei esine.

«On tore, et nüüd on see kadunud. Oli hullumeelne võidelda selllise kriitikaga, kus oli nii palju erinevaid arvamusi ja õrna tegelikkust,» selgitas Ernst Dagbladetile.

Vaimselt on olukord olnud Johaugile väga raske, kuid tema selja taha jäänud meeskond on toetanud teda nii palju kui võimalik. Nõnda on seni Johaug püüdnud ka ise ajakirjanikega palju suhelda ning juhtumi detailid avalikkuse ette tulla «Olime ühel meelele, et kogu protsess peab olema avalik, et ajakirjanikud saaksid täieliku pildi ning need, kellel on mingid arvamused, saavad need ise kujundada. Avatus on meie jaoks alati väga tähtis olnud.»

Nii proovitakse avalikkuse ette tuua ka kogu CASi protsess, mis kõige varem peaks algama juunis. «Tahame, et kõik kuulaksid, mis seal räägitakse ning tõde tuuakse päevavalge, aga see tundub olevat väga ebatõenäoline. Ühtegi CASi juhtumit pole kunagi pressi ees avalikult arutatud. See on väga väike ruum ning seal on teised tingimused,» sõnas Ernst.

Johaug ise on otsuse suhtes optimistlik. «Valmistun selleks päevaks nii hästi kui võimalik. Sellel juhtumil peab olema hea lõpp!»

VG kirjutas täna, et Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) poolt määrati viimaseks CASi istungil osalevaks ametnikuks soomlane Markus Manninen. 

Mida on arvanud teised sportlased tegelikult? 

Jauhojärvi pigem kiitis dopinguametnikke

NTB vahendas Soome suusataja Sami Jauhojärvi 29. Novembril Ilta Sanomatile antud intervjuud pealkirjaga, et soomlane seab kahtluse alla kogu Norra antidopingu tegutsemise. Dagbladet uuris pärast Jauhojärvilt, kas suusataja tõesti arvab nii, kuid ta vastas eitavalt.

«See ei oma tähtsust. Ma ei taha, et norralased arvaksid, et ma ründan ja kahtlustan Therese Johaugi ja Norra dopinguametnike tööd! Mõtlesin vastupidist: pigem see näitab, et Antidoping töötab just hästi!»

Kowalczyk puikleb vastu

Poolatar Justyna Kowalczyk on vahetpidamata Johaugi teemal sõna võtnud. Kõige markantsema näitena saab välja tuua tema Twitterisse postitatud pildi Trofodermini karbiga, näidates sellega, et ei usu Johaugi tiimi põhjendusi.

Dagbladeti ees jäi Kowalczyk aga kohmetuks. «Mulle meeldib Therese. Ta on vapper tüdruk ning ootan teda tagasi!»

Rohkem ta sellel teemal Norra ajakirjanikega peatunud pole ning vestleb hea meelega vaid Poola meediaga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles