Järelvaadatav: Kalju ei jätnud Tammekale mingit võimalust ning jätkab liidrite kannul

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistriliiga 10. voorus võitis Nõmme Kalju ülikindlalt 5:1 Tartu Tammeka ning jätkab liigatabelis kahe liidermeskonna Tallinna Levadia ja Tallinna Flora kannul.

Avapoolaeg oli lõppemas väravateta viigiga, kuid Robert Kirss ning Igor Subbotin lõid viimase kahe minutiga kaks väravat ning seega läks Tammeka poolajapausile 0:2 kaotusseisus. Kalju jätkas pärast vaheaega sealt, kus pooleli jäi ehk 52. minutil sai penaltipunktilt jala valgeks Artjom Dmitrijev ning neli minutit hiljem tegi seisuks 4:0 Igor Subbotin. Ehkki 64. minutil lõi pikaaegne Kalju poolkaitsja Eino Puri, kes liitus tänavu Tammekaga, ühe tagasi, vormistas Tarmo Neemelo 85. mänguminutil lõppseisuks 5:1.

Liigatabelis jätkab Kalju seega 23 punktiga Levadia ning Flora järel kolmandal kohal, jäädes kahest esimesest maha kolme silmaga. Tammeka asub kümne meeskonna seas kümne punktiga seitsmendal positsioonil.

Mängu eel: kas Tammekat vaevab Kalju needus?

Kui Kaspar Paur nädala eest Tartus 85. minutil penaltist Tartu auvärava lõi, oli see alles teine tabamus, mille Tammeka suutnud viimase nelja aasta jooksul Kalju vastu kirja saada. Nädalatagune 1:3 allajäämine oli tartlastele Kalju vastu juba 27. järjestikune kaotus!

Läbi aegade on Tammeka (vahepeal ka Maag Tammeka nime all) kõrgliigas Kaljult kätte saanud vaid ühe võidu ja see juhtus meeskondade kõige esimeses vastasseisus. 2008. aastal oli Maag Tammeka hooaja algul Annelinna staadionil Kaljust üle 2:1, võiduvärava lõi Tartu legend Kristjan Tiirik. Kalju tabamus läks muide toona nende ridades pallinud Ingemar Teeveri nimele.

Tabeliseis petab

Kuivi numbreid vaadates ei tundu Tammeka senine hooaja algus olevat midagi erilist. Kümme punkti ei anna enamat 7. kohast, üheksast mängust on võidetud vaid kaks. Arvude taha vaadates selgub aga, et Tammeka on kaotanud vaid kolm kohtumist ja kõik tabeli esikolmikule. Kõigile kolmele on suudetud (vähemalt teatud mänguperioodide jooksul) korralikult hambaid näidata ning kirsiks tordil võideti avavoorus tiitlikaitsjat Infonetti.

Kerget jalutuskäiku Kaljul seega kindlasti oodata ei ole, seda enam, et pealinlaste mäng on tänavu olnud rabe. Viimastes voorudes on mängumootor aga äkitselt käima saadud, nagu näitasid teine poolaeg kohtumises tabelijuhi Levadiaga ja nädalatagune külaskäik Tartusse. Avaringi järel ollakse tabelis ideaalses rünnakupositsioonil, kahest liidrist vaid kolme punkti kaugusel. Küll peab Kalju parandama kaitsemängu, sest võrreldes Levadia 3 ja Flora 4 väravaga on enda võrku lastud juba 9 palli.

Kes löövad väravaid?

Kalju puhul - ükskõik kes. Kui meeskonna 8:0 võidumängus saavad jala valgeks kaheksa eri meest, näitab see, et skoorimisega probleeme justkui poleks. Teisalt tunneb Kalju jätkuvalt puudust stabiilsest väravalööjast, kes meeskonda ka raskel hetkel üksi vedada suudaks. Koosseisu ja viimaseid mänge vaadates võiks selliseks meheks kerkida Igor Subbotin, kelle tegutsemine hakkab aina enam meenutama seda Subbotinit, kes lõi kolm aastat tagasi meistriliigas 32 väravat ja siirdus seejärel piiri taha.

Tammeka jokker oli avaringis kolm väravat kirja saanud Martin Jõgi, kes on noorusest hoolimata jõudnud senise karjääri jooksul juba mängida ilmselt kõigil võimalikel positsioonidel. Kui aga lähtuda sellest, et meeskonna nimekirjas on Jõgi üles antud siiski kaitsjana ja rünnaku tipus on ta seni tegutsenud suuresti olude sunnil, võib öelda, et senisest kümnest liigaväravast on tartlaste kaitsjad meisterdanud koguni seitse. Ründajate ja äärepoolkaitsjate uhkust peaks see asjaolu kindlasti vähemalt pisut riivama...

Hea uudis on tartlastele see, et meeskonda saab varsti taas aidata USAs ülikoolis õppiv Rasmus Tauts, kes on paariks suvekuuks suure lombi tagant koju pääsenud. Tõsi, Kalju vastu Tauts siiski veel platsile ei jookse ja hakkama tuleb saada olemasolevate jõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles