Varrak: valmistusime põhiturniiri viimaseks mänguks palju, sest ei tahtnud Raplaga poolfinaalis kohtuda

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa 2012. aastal koos treeneripingil. Nüüd astuvad nad vastamisi.
Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa 2012. aastal koos treeneripingil. Nüüd astuvad nad vastamisi. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaalis kohtuvad BC Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak ning Rapla Avise juhendaja Aivar Kuusmaa andsid Vikerraadio saatele «Stuudios on Sten Teppan» intervjuu, kust ei puudunud ka omavaheline lõõpimine.

Laagritest

Varrak tõdes, et ei imesta, miks Kuusmaa oma hoolealused paar päeva enne finaalseeriat Kuremaale nö maapakku viis. See olevatki Kuusmaa traditsioon, mille ta juurutas juba Kalevis 2010. aastal ning millega võideti meistrikuld 2011. ja 2012. aastal.

«Meie tegime oma laagri enne poolfinaale Saaremaal ja praegu oleme rahulikult Tallinnas. Meie jaoks on see juba Kuusmaa-ajast tulnud rutiin. On nii, Aivar?» küsis ta.

«On-on. Vahest tuleb midagi muuta ka elus!» muigas Kuusmaa.

Kuidas Kalev finaalipääsme ära teenis?

«Selge, et Kalev/Cramo on kvaliteedilt parem võistkond kui Pärnu ja nägin neid mänge vaadates tagantjärgi, et ega see Kalev maksimumi ei andnud. Selge on see, et Varrak ja kompanii hoidsid ühtteist tagataskus, mida ma ei tea!» arvas Kuusmaa.

Eesti meistriliiga tähtsusest

Teppan uuris, miks on tihti nii, et Eesti korvpalliklubid räägivad hooaja eel vaid välisliigadega seotud eesmärkidest, kuid seal ebaõnnestumisel muutub esialgu mitte nii seksikas tundunud Eesti meistritiitel aktuaalseks. Lõpuks loodetakse vähemalt meistrikuldki kätte saada.

Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa 2012. aastal koos Kalev/Cramo treeneripingil. 
Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa 2012. aastal koos Kalev/Cramo treeneripingil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mõlemad treenerid vaidlesid sellele arvamusele vastu. «Meistrikuld muutub alati maikuus väga aktuaalseks, nii pole ainult Eestis. Kodused meistrivõistlused maikuus ongi väga tähtsad ning vahet pole, oled sa Hispaania või Kreeka klubi.» arvas Varrak.

«Hooaja alguses räägivad kõik oma klubi eesmärkidest: Tartu FIBAs, meie VTB-s. Ma ei mäleta, mida Rapla välja käis, aga kindlasti ei räägi need võistkonnad, kes teisi sarju ei mängi, millestki muust kui kodusest hooajast.

Kuusmaa lisas: «Usun, et kõikide Eesti klubide jaoks on kodumaa meistrivõistlused prioriteet number üks. Euro-ja rahvusvahelised sarjad on selle kõrval boonus siis, kui võidad. Erandina saab tuua vaid Euroliiga värki, kus oledki Euroopa parim. Siin on tegu ajakirjandusliku mulliga, et toimuvad konnatiigi meistrivõistlused. Igale korvpallurile, igale treenerile on see ülioluline. Uskuge mind!»

Kaks järjestikust hooaega pronksi võitnud Kuusmaa meenutas ka enda klubi eesmärke: «Miinimumeesmärgiks jäi meil pronks, kuigi meil olnuks pronksi väga raske kaitsta, kui me oleks mentaalselt poolfinaalis tappa saanud.» 

Poolfinaalseeria vastasest

Varrak avaldas raadioeetris ka saladuse. «Ütlen ausalt, et kui mängisime Tartuga põhiturniiri viimast mängu, siis valmistusime selleks väga palju, sest me ei tahtnud poolfinaalis Raplaga kokku minna. Teadsime, et nad on sel aastal väga tugevad, valisime ka Aivari põhiturniiri parimaks treeneriks. Me ei tahtnud Raplaga mängida ning seepärast oli ettevalmistus ka teistsugune.» selgitas ta kalevlaste strateegiat, mis ka aitas: poolfinaalis kohtuti hoopis Pärnuga ning pärnakad alistati 3:0. 

Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa 2012. aastal koos Kalev/Cramo treeneripingil. / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Alar Varrak ja Aivar Kuusmaa 2012. aastal koos Kalev/Cramo treeneripingil. / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

«See oli päris hea kompliment, eksole, Aivar,»uuris Teppan. Kuusmaa nõustus muheledes.

Rapla mängijatest ja nende tulevikust

Varrak kiitis saates ka Rapla head mänguplaani ning mängijaid. «Rapla pani nende võimaluste juures, mis neil on, välismängijate palkamisega sada protsenti täkkesse, ühtlasi on  Eesti mehed on jõudnud heasse mängumeheikka: Paasoja, Kajupank on parimas mängueas, Kaldre samuti. Treeneriga tundub ka, et neil asi sujub. Meie treenerite ringkonnas polnud see Tartu kaotus sugugi mitte šokk!» kiitis Varrak.

Tallinna klubi peatreener lisas, et peagi tasuks seirama hakata ka Rapla klubi mängumehi. «Kindlasti oleks Thomas van der Mars selline mängija, keda tasuks proovida. Selle hooaja lõikes vääriks ta võimalust mingit kõrgemat liigat mängida, aga see ei pea olema Kalev/Cramo. Aga see ei garanteeri, et ta seal läbi lööb. Näis, kuidas ta meie mustadega hakkamagi saab! Aga näiteks ka Ross (Brandis Raley-Ross-toim.) oli väga tubli, aga VTB-s ta ikkagi ei suutnud läbi lüüa.»

 Alar Varrak / TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS
 Alar Varrak / TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Tairo Lutter / Postimees

Finaalseeria võtmest

Mis võiks olla finaalseerias otsustav? Varrak puikles vastuse eest. «Spordis juhtub igasugu asju ning alati ei lähe kõik nagu plaanid. Peame 100% olema valmis, Rapla on võimeline hammustama ning peame olema sajaprotsendiliselt fookuses. Mul on olemas paari aasta tagune kogemus. Mis ei tapa, teeb tugevaks.»

Kuula raadiosaadet SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles