Eestit tuleb külastama maailmakuulus kestvusratsutaja Austraaliast

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brook Sample
Brook Sample Foto: Foto: Jason McCarthy / nma.gov.au

Meie aktiivsed kestvusratsutajad eesotsas Heigo Rohtlaga on kutsunud Eestisse seminari pidama maailmakuulsa Austraalia-USA abielupaari Brook ja Leigh Ann Sample’. Seminar toimub 2018 a 13. – 14. jaanuaris Jänedal.

Brook Sample on edukas ja hinnatud hobusetreener, -aretaja ja -kasvataja. Koos kahe noore poja ja abikaasa Leigh Anniga peavad nad Austraalias suurt farmi. Igapäevaselt vastutab nende pere rohkem kui 250 hobuse eest, kellest väga suur enamus on puhtad araablased või araablase ristandid. Kogu aretus on suunatud kestvushobuste kasvatamisele. Brooki ja Leigh-Anni aretatud ja kasvatatud hobused on hinnatud nii kodumaal kui ka rahvusvahelisel areenil. Sample’ite hobused kannavad nelja brändi nime, tuntum neist on „Brookleigh“. FEI ehk Rahvusvahelise Ratsaspordi Föderatsiooni registrisse on kantud ligi 400 hobust Jaapanist USAni.

Austraalias peetakse kestvusratsutamise võistlusi juba üle 50ne aasta ja üle kogu riigi toimub igal aastal rohkem kui 100 võistlust. Esimene organiseeritud kestvusratsutamise võistlus üldse peeti aga 1955. aastal Ameerika Ühendriikides, mis sai hiljem tuntuks kui Tevis Cup ja seda võistlust peetakse ka tänapäeval üheks kõige prestiižsemaks oma raskustaseme tõttu. Just USA Tevis Cup võistlusest inspireerituna sai Austraalias kestvusratsutamine, kui ametlik sport, alguse 1966. aastal, mil R.M. Williams esitas väljakutse Austraalia ratsanikele läbida ühe päeva jooksul 160 km. Nii sai aluse Austraalia kõige tunnustatum võistlus Tom Quilty, mis on samuti kuulus oma tõeliselt väljakutsuvate ja meisterlikku sõiduoskust nõudvate radade poolest. Tänapäeval on Tom Quilty iga-aastane Austraalia rahvuslik meistrivõistlus, kus osalevad sajad võistluspaarid (2015. aastal oli stardis rekordilised 342 võistluspaari).

Eestit väisav Brook Sample on tõeline kestvusratsutamise meister, üks enim võistelnud kestvusratsutajaid maailmas. Ta on võitnud Austraalia meistrivõistlused ehk Tom Quilty Cup’i rekordiliselt seitsmel korral. Brook alustas ratsutamisega oma isa käe all 2-aastaselt. Brooki isa Bob on üks kestvusratsutamisega alustajatest Austraalias. Isa juhendamisel läbis Brook oma esimese kestvusratsutamise võistluse 4-aastaselt ning 1986. aastal, olles vaid 12-aastane, noppis noormees esimese Tom Quilty võidu juuniorite arvestuses. Esimese avatud klassi võidu samal võistlusel saavutas ta 16-aastasena (tänaseks on vanusepiir tõstetud 18. eluaastani). Tom Quilty võistluse on Brook alati lõpetanud 10 parima hulgas.

Kogenud sportlane on võistelnud kõikidel kontinentidel va Antartika. Ta on oma riiki sellel spordialal esindanud neljal korral – kahel korral World Equestrian Games´il ja kahel korral Maailmameistrivõistlustel. Koos USAst pärit abikaasa Leigh Anniga töötasid nad 6 aastat Araabia Ühendemiraatides. Ka Eestis tuntud Ühendemiraatide kestvusratsutaja Ali Mohammad Al Muhairi (Kurgjärve võistluse sponsor) õppis nende juures võistlussporti.

Lõpuks olgu lisatud üks tsitaat, kuidas tunnevad Brooki austraallased. „Brook is one of the finest horse trainers in the endurance world. Every time you watch him at work, you learn something new, and he always has the welfare of the horse in mind. He is also one of the world's best competitive riders. Anyone who has had a horse at Brookleigh Stud for training will tell you the same thing.“

Artikli koostasid Hedi Laigar ja Heigo Rohtla.

Eestis on kestvusratsutamine aina populaarsust koguv spordiala, mille võistlusi on siin korraldatud üle 15 aasta. Mullu korraldati kokku 18 võistlust, kus tehti üle 400 stardi. Eestis tegeleb kestvusratsutamisega ligikaudu 150 sportlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles