Ajaloolist saavutust jahtiv Alonso peab seljatama tähtede plejaadi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernando Alonso osaleb esmakordselt Indianapolise 500 miili sõidul.
Fernando Alonso osaleb esmakordselt Indianapolise 500 miili sõidul. Foto: Michael Conroy/AP/Scanpix

IndyCar Series andis teada lõpliku nimekirja 33 sõitjast, kes osalevad 101. korda toimuval Indianapolise 500 miili sõidul. Tänavu legendaarsel kihutamisel esmakordselt kaasa lööv kahekordne vormel-1 maailmameister Fernando Alonso peab rinda pistma terve plejaadi varasemate võitjatega, vahendab Autosport.

Viimasena kinnitati 1996. aastal Indy500 võitnud veterani Buddy Lazieri kaasalöömine. Lazier on üks seitsmest tänavu osalevast sõitjast, kes suutnud Indianapolises varem võidutseda – ülejäänud on Team Penske mehed Helio Castroneves ja Juan Pablo Montoya, Ganassi sõitjad Scott Dixon ja Tony Kanaan, mullust esikohta kaitsev Alexander Rossi ja tema meeskonnakaaslane Andretti tiimist Ryan Hunter-Reay.

Enim tähelepanu saab aga kindlasti Alonso, kes jätab Indianapolise võistluse tõttu osalemata Monaco vormel-1 etapil. Ka hispaanlane sõidab USAs Andretti võistkonna autol. Lisaks talle debüteerib sama võistkonnas veel britt Jack Harvey, kes lõpetas 2014. ja 2015. aastal aste madalamal asuva Indy Lightsi sarja teisena ning võitis 2015. aastal ka Indy500 soojendussõiduks oleva Freedom 100 sõidu.

Kokku osaleb võistlusel neli debütanti ja kaks uut võistkonda. Tavapäraselt lööb Indy500-l kaasa mitu nimekat sõitjat, kes tänavu IndyCari hooaega täismahus kaasa ei tee. Nende seas on tänavu näiteks kogenud Oriol Servia, kes võistleb koos Graham Rahaliga viimase juhitavas meeskonnas. Samuti tuleb pärast 2011. aastat taas starti Jay Howard ja oma võimaluse saab ka 33-aastane inglanna Pippa Mann.

Indianapolise 500 miili sõidu vabatreeningutega tehakse algust juba täna, kvalifikatsioon peetakse aga eeloleval nädalavahetusel. Põhisõit toimub 28. mail.

Kahekordne maailmameister Alonso tahab karjääri lõpuks jõuda saavutuseni, millega on seni hakkama saanud vaid Graham Hill – võita nii vormel-1 sarja, Indianapolise 500 miili sõidu kui ka Le Mansi 24 tunni võidukihutamise. Aega 35-aastasel hispaanlasel selleks jagub, sest läbi aegade vanim Indy võitja on Al Unser seenior, kes lõpetas 1987. aastal esikohal viis päeva enne 47. sünnipäeva.

Le Mansi vanim võitja on 47-aastane Luigi Chinetti, kes sai sellega hakkama 1949. aastal. Samas on sportautode pikamaasõit olnud tihti kogenud meeste trumpala, näiteks rekordilised üheksa korda Le Mansis poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud taanlane Tom Kristensen oli 2013. aastal viimast võitu saades 44-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles