Eesti suurim rahvaspordiüritus muutub põhjalikult

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB Tallinna Maraton
SEB Tallinna Maraton Foto: Mihkel Maripuu

Eesti suurim rahvaspordisündmus SEB Tallinna Maraton saab täiesti uue võistlustrassi. Põhjalikult muutuvad nii maratoni, poolmaratoni kui ka kümne kilomeetri distantside rajad.

Traditsiooniliselt septembri teisel nädalalõpul toimuv SEB Tallinna Maraton jätkab möödunud aastal läbiproovitud kolmepäevase programmiga, aga täiesti uute võistlusradadega.

Noortejooks

Sissejuhatusena on 8. septembri õhtul kavas viiekilomeetri pikkune Nike Noortejooks, mis viib osalejad Vabaduse väljakult linnatänavate ja pargiteede kaudu vanalinna ning sealt Raekoja platsile ning Harju tänava kaudu tagasi. Üha populaarsust koguvale 13-29-aastastele liikumisharrastajatele mõeldud noortejooksule oodatakse tänavu üle 3000 osaleja.

Sügisjooks

9. septembril starditakse esmakordselt õhtupoolikul kell 17.00 Vabaduse väljaku kõrvalt Pärnu maanteelt juba 17-aastase traditsiooniga alati rohkearvulise ja kirju osavõtjaskonnaga kümnekilomeetri pikkusele Sügisjooksule. 10 km rada viib jooksjad, käijad ja kepikõndijad Narva maantee, Jõe ja Ahtri tänavate kaudu uuenduskuuri läbi teinud boheemlaslikku Kalamaja piirkonda, kus möödutakse Lennusadamast, Noblesseri Valukojast, Patarei vanglast ja Kalasadamast. Joostakse läbi ajaloolise Põhja-Tallinna tööstusrajooni ning ületades raudtee läbitakse esmakordselt ka Telliskivi loomelinnakut. Viimased kilomeetrid mööda Kopli ja Kalamaja teid toovad osalejad Mere puiestee ja Pärnu maantee kaudu finišisse Vabaduse väljakul.

Maraton

10. septembril kell 9.00 algab klassikaline maratonijooks 42,195 kilomeetrisel trassil. Täiesti uus rada viib maratoonarid esmakordselt Kalamaja, Kopli ja Rocca al Mare põnevatesse rajoonidesse ning uuenenud Stroomi ranna teedele. Maratonitrassi esimene ja viimane veerand kattuvad, mis teeb jooksjate jaoks rutiini talumise lihtsamaks ja pealtvaatajaile võistluse jälgimise nauditavamaks.

Start antakse Pärnu maanteelt, kust suundutakse Mere puiesteele. Joostakse ümber UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud Tallinna vanalinna, Toompuiesteel möödutakse Balti jaamast ning Tehnika tänava kaudu jõutakse Paldiski maanteele, kust põigatakse Ristiku tänava kaudu Telliskivi stiilsesse linnakusse. Edasi joostakse Ristiku tänava raudteealuse tunneli kaudu ajaloohõngulisse Põhja-Tallinnasse ja boheemlaslikku Kalamaja rajooni ning tullakse Kalaranna tänava “Kultuurikilomeetrit” pidi tagasi vanalinna servale Paksu Margareeta juurde.

Seejärel joostakse taas mööda Balti jaamast ning suundutakse Tehnika tänava ja Paldiski maantee kaudu Rocca al Maresse. Siit põikab maratonirada paariks kilomeetriks põnevaid vaateid tagava Eesti Vabaõhumuuseumi territooriumile. Mööda kaunist mereäärset kergliiklusteed pidi jõutakse äsjarenoveeritud Stroomi ranna äärsetele teedele, misjärel suundutakse ajastuhõngulisse Kopli tööstusrajooni.

Edasi kulgeb jooksurada juba maratoni algusest tuttavatel Telliskivi, Põhja-Tallinna ja Kalamaja tänavatel. Jõudes taas Paksu Margareeta suurtükitornini Suur-Rannavärava tänaval, pööratakse Mere puiestee suunas ning sealtkaudu tullakse Pärnu maanteed pidi finišisse Vabaduse väljakul.

Poolmaraton

10. septembri keskpäeval kell 12.00 startib Pärnu maanteelt 21,1 kilomeetri pikkune poolmaraton, mis viib jooksjad maratoniga sarnaselt Mere puiestee, Toompuiestee ja Tehnika tänava kaudu Paldiski maanteele ja sealt edasi Rocca al Maresse. Tagasi kesklinna poole tullakse jällegi mereäärset kergliiklusteed ning Stroomi ranna teid pidi. Põhja-Tallinna, Telliskivi ja Kalamaja rajoonis joostakse sarnaselt maratoniga kuni Kopli tänava ja Põhja puiestee ristmikuni, kust poolmaratonist osavõtjad suunatakse Suur-Rannavärava tee kaudu Mere puiesteele ja sealt edasi finišisse Vabaduse väljakul.

Jooksutrassi uuendamisel võeti arvesse nii jooksusõpradelt saadud ettepanekuid raja põnevaks ning mitmekesisemaks muutmisel kui ka lähiajal eelseisvaid suuri tänavate ehitustöid. Uue raja mõõdistustööd kestavad juunikuu lõpuni, misjärel saavad paika ka kilomeetrite ja joogipunktide täpsed asukohad.

SEB Tallinna Maraton on Eesti suurim rahvaspordisündmus ja Baltimaade tuntuim rahvusvaheline maratonijooks. Möödunud aastal osales suurimal rahvaspordipeol ligi üheksateist tuhat liikumisharrastajat tervelt 54 riigist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles