Kommentaar: Jose Mourinho taastas Manchester Unitedi väärikuse

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi peatreener Jose Mourinho tähistab Euroopa liiga võitu.
Manchester Unitedi peatreener Jose Mourinho tähistab Euroopa liiga võitu. Foto: Matt McNulty/Sportimage/PA Images/Scanpix

Kuigi Manchester United lõpetas Inglismaa jalgpalli meistrivõistlused kuuenda kohaga, tuleb peatreener Jose Mourinho hooaeg lugeda edukaks. Ainult meistriks kroonitud Londoni Chelsea’l ja tema juhendajal Antonio Contel on põhjust sügavamaks rahuloluks.

Euroopa liiga finaalis Amsterdami Ajaxi üle saavutatud 2:0 võiduga tagas klubi järgmiseks hooajaks koha Meistrite liigas. Mullu võitis Man United küll Inglismaa karikasarja, aga jäi kõrgliigas viiendaks, mis tähendas tugevuselt teises eurosarjas osalemist. See ei käinud kuidagi kokku maailma rikkaima jalgpalliklubi staatusega ning peatreener Louis van Gaal vabastati ametist.

Mourinho debüüthooaeg kulges konarlikult ja viikiderohkelt. Mõned voorud enne lõppu langetas portugallane otsuse, et panustab Meistrite liiga koha püüdmisel Euroopa liigale, mitte meistrivõistlustel esinelikusse mahtumisele. Risk tasus end eile ära – noor Ajaxi meeskond mängiti selgelt üle. Euroopa liiga võiduga täitis Mourinho mitu eesmärki.

Esiteks tagas koha Meistrite liigas, mis on klubi jaoks finantsiliselt väga oluline. Seal makstav auhinnaraha on keskmiselt 3,3 korda suurem Euroopa liiga omast ning lisaks kätkevad Man Unitedi sponsorlepingud klausleid, mille järgi vähenevad toetussummad oluliselt, kui klubi ei suuda brändi Meistrite liigas esindada. Näiteks varustuse sponsor Adidas näiteks Meistrite liigast eemalejäämise korral vähendanud toetussummat 26,6 miljoni euro (laias laastus kaks Zlatan Ibrahimovici aastapalka) võrra.

Teiseks lihtsustab Meistrite liigas osalemine oluliselt meeskonna täiendamist kvaliteetsete mängijatega. Ainuüksi kõvast palgast absoluutsete tippude meelitamiseks ei piisa, sest nood teenivad niikuinii ulmelisi summasid. Vaja on pakkuda võimalust võita, sest karikad ja medalid on maailma parimate jalgpallurite jaoks sageli olulisem argument kui raha.

Näiteks Madridi Atletico ründaja Antoine Griezmanni üleminek muutis Ajaxi alistamisega oluliselt tõenäolisemaks, sest Meistrite liigas pallima harjunud prantslasel olnuks emotsionaalselt keeruline leppida oluliselt vähem prestiižsema Euroopa liigaga. Ning kui Griezmann pardal, muutub ülejäänud sihtmärkide ärarääkimine hoobilt hõlpsamaks, sest tipud armastavad koonduda.

Kolmandaks tõestas Mourinho, et pole kaotanud võitmisoskust, mis aitab samuti kaasa soovitud mängijate klubisse meelitamisele. United mängis sel hooajal kolmes finaalis – Inglismaa superkarikas, Inglismaa liigakarikasari ja Euroopa liiga – ning võitis need kõik. Järgmine võimalus avaneb juba 8. augustil, kui neid ootab Makedoonia pealinnas Skopjes Euroopa superkarikafinaal Meistrite liiga tšempioni (Madridi Real või Torino Juventus) vastu.

Manchester United eksles pärast Alex Fergusoni erruminekut 2013. aasta kevadel sihitult ringi. Nad ei suutnud koguda tähendusrikkaid võite ega veenda oma toetajaid või vastasmeeskondi, et ollakse õigel teel. Van Gaal andis puhanguti lootust, aga läbimurret teha ei suutnud.

Mourinho rajas oma debüüthooajaga vundamendi, mille pealt saab rünnata Inglismaa edukaima jalgpalliklubi DNAsse sisse programmeeritud tippsaavutusi. Mourinho taastas lõppenud hooajaga Manchester Unitedi väärikuse.

Inglismaa meistritiitlit võib Man United rünnata juba järgmisel hooajal, sest liiga tasemevahed pole suured, nagu tõestab fakt, et kaks aastat järjest on Inglismaa meistriks tulnud meeskond, kes ei mahtunud eelneval hooajal üheksa parema sekka.

Meistrite liigas pole loovutatud positsioonide (vahemikus 2008-2011 mängiti kolmes Meistrite liiga finaalmatšis) taastamine nii hõlbus. Ei Madridi Realil, FC Barcelonal, Müncheni Bayernil ega Torino Juventusel pole põhjust praegu Manchester Unitedit peljata. Klubi väärikuse on Mourinho taastanud, järgmine ülesanne on taastada vägevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles