Skandaalne avaldus: Eesti sõudekoondise peatreener käskis EMil sportlasel haigust teeselda (3)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geir Suursild.
Geir Suursild. Foto: Fred Killing

Racices toimunud sõudmise EMil toimus Eesti neljapaadis laupäeval vangerdus, kui Geir Suursilla asemel istus paati Allar Raja. Kui toona põhjendas peatreener Matti Killing vahetust Suursilla haigestumisega, siis sportlase enda sõnul pidi ta haigust teesklema.

Suursilla avaldus sotsiaalmeedias:

«Head sõudjad ja sõbrad!

Viimastel päevadel on meedia kajastanud EMil toimunud vahetust paatkonnas minu haiguse tõttu. Haiguse näitlemine rahvusvahelise sõudeliidu arstidele oli peatreeneri käsk vahetuse teostamiseks paadis.

Kuna minu jaoks läheb Eesti sõudmises rohkem energiat omavaheliste suhete klaarimisele kui sõudmisele ja puudub läbipaistev süsteem, siis olen mõistnud, et peab edasi liikuma.

Minu sõudmised on selleks hooajaks sõutud.»

Koondise peatreener Matti Killing selgitas Postimehe palvel juhtunut ja EMil tehtud vahetuse tagamaid:

«Kommentaar on lihtne ja lühike. Seoses paatkondade proovimisega sai toodud koosseisu ka nooremaid mehi. Ma ei osanud treenerina ette näha, et sportlane ei saa tiitlivõistluste õhkkonnas hakkama.

Minu lootused olid suuremad kui sportlase võimed. Suursild ei tulnud eelsõidus toime võistluspingega ja tehnilise poolega. Kuna Tõnu Endreksoni haigestumisega tekkis olukord, kus Allar Rajal ei olnud enam edasi võistlemiseks võimalust, siis otsustasin Raja viia üle neljapaati ja seda Suursilla asemel.

Sellega üritasin parandada enda viga. Raja lisandumisega said ülejäänud neljapaadi liikmed (Sten-Erik Anderson, Kaur Kuslap, Kaspar Taimsoo) võimaluse näidata oma tegelikke võimeid.

Eelsõidu järel küsisin ka Suursillalt, et miks tema esitus ebaõnnestus. Uurisin, kas tal on tervis korrast ära. Sealt tuli ka see väljend.

Enne koosseisu ümberregistreerimist rääkisin ka Suursillaga ning ta mõistis olukorda. Ta sai aru, et tema etteaste jäi nõrgaks.

Võistlustel on teatud reeglid ning nii tuli tal ka arstidele öelda, et tal on enesetunne kehv.

Kokkuvõttes tunnen juhtunus endal süüd. Arvasin Suursilla meeskonda, kuid sellega tõmbasin ka teiste meeste tulemust tagasi. Kui võrrelda eelsõitu ja ülejäänud neljapaadi esitusi, siis minu eksimuse hinnaks oli 15 sekundit sõidu kohta.»

Neljapaadi eessõudja Kaspar Taimsoo selgitas samuti nädalavahetusel Racices toimunut:

«Peatreener ütles mulle enne neljapaadi vahesõitu, et oleks võimalus teha vahetus ja tuua Allar ka neljasesse. Ütlesin, et tundub vägev ja meie seis kehvemaks kindlasti ei lähe.

Kui Allar tuli juurde, siis saime kokku neljapaadi, mis sõitis hooaegadel 2013 ja 2014. Seega toetasin samuti muudatust.

Tunnistan ausalt, et EMi eel meil neljane hästi ei liikunud ning seis oli kehv. Allari paati toomisega tekkis aga võimalus finaalkoha püüdmiseks. Kui kõik taandada sportliku tulemuse püüdmise peale, siis oli tegemist mõistliku vahetusega.»

Eesti neljapaat koosseisus Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo saavutas Racices toimunud EMil kokkuvõttes 7. koha ehk eestlased võitsid B-finaali.

Geir Suursilla avaldus sotsiaalmeedias.
Geir Suursilla avaldus sotsiaalmeedias. Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles