Kas Saskia Alusalu viib Eesti suusatajate uisutehnika uuele tasemele?

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurte ambitsioonidega Team Haanja teatas täna, et sõlmis Eesti parima kiiruistuaja Saksia Alusaluga koostöölepingu. Team Haanja peatreeneri Anti Saarepuu nimetas seda «heade kavatsuste lepinguks». Milline suusatajate ja kiiruisutaja koostöö siis välja näeb?

Esiteks toetab Team Haanja Alusalut 10 000 euroga. «Et kõik laagrid ja võistlussõidud saaksid olümpiahooajal tehtud,» täpsustas Saarepuu. Teine koostöövorm on ühised laagrid. Esimene neist toimub juba juunis. Sealt ootab Team Haanja, et Alusalu aitaks Eesti suusatajate uisutehnikat järele.

«Ma ei hakka kindlasti kõikides laagrites käima, sest ma ei ole Team Haanja liige. Tegelikult ongi praegi paigas vaid üks laager, mis keskendub baasettevalmistusele. Meil on väga hea koos põhja laduda, sest meie ettevalmistuses kattub nii mõndagi,» selgitas Alusalu.

Tegelikult soovis Team Haanja Alusalut juba eelmisel hooajal laagrisse kutsuda, kuid siis ei saanud kiiruisutaja kohale tulla.

Üks põhjus, miks koostöö alguse sai, on see, et Alusalu on suur suusafänn. «Ta elab hullult suusatamisele kaasa ning kuna ta on tuline fänn, oli meie soov teda aidata,» ütles Saarepuu.

Team Haanja abitreeneril Andrus Veerpalul on Alusalusse usku. «Kindlasti on ta suuteline meie uisutehnikat järele aitama. Meie klassikatehnika on veidike parem ning me teame sellest suhteliselt palju, ka minul on klassikatehnikas küllalt kogemusi. Uisus on meie tulemused aga veidi kehvemad,» tõdes Veerpalu.

Kuid mismoodi saab Alusalu suusameestele siis täpsemalt abiks olla? «Ma arvan, et just jalgade töö on uisutehnikas see, kust saaks erinevate harjutustega juurde panna. Kas või natuke see sportlaste jaoks huvitavaks teha. Ootame huviga, mis sellest koostööst välja tuleb,» oli Veerpalu lootusrikas.

Alusalu sõnul on kiiruisutamine ning suusatamine uisutehnikas sedavõrd sarnased, et kasu saab nii tema kui suusatajad. «Olin kiiruisutajatega laagris ning kohtasin üht korvpallurit. Ta rääkis, et nemad on tulnud vesivõimlemist tegema. Nad tegid vees seda, mida tavaliselt teevad väljakul. See näitab, et isegi kaugetelt spordialadelt on võimalik õppida,» ütles Alusalu.

Kiiruisutaja sõnul on koostöö puhul tegemist loomingulise protsessiga. «Täpselt ei saa veel öelda, et sellest koostööst mõni kõige parem harjutus sünnib. Aga kindlasti saame teineteiselt ideid ning elustame ka treeninguid.»

Viimases ei kahtle ka suusataja Karel Tammjärv: «Saskiast on kindlasti abi. Kui mitte harjutuste abil, siis platseeboefekt tekib kindlasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles