Gianluigi Buffoni iidoliks on musta maagia eest võistluskeelu saanud väravavaht (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Gianluigi Buffon võidab lõpuks karjääri esimese Meistrite liiga kuldmedali?
Kas Gianluigi Buffon võidab lõpuks karjääri esimese Meistrite liiga kuldmedali? Foto: Adam Davy/EMPICS Sport/SCANPIX

Sel laupäeval peetava Meistrite liiga finaalmatši eel hoiavad paljud neutraalsed fännid pöialt Torino Juventusele, et maailma üks legendaarsemaid väravavahte, Gianluigi Buffon, saaks lõpuks 2006. aasta MM-tiitli kõrvale ka klubijalgpalli kõrgeima autasu. See lugu ei räägi aga tema karjääri lõppfaasist vaid sootuks alugsest. Kuidas itaallane üldse otsustas puurilukuks hakata?

Madridi Realiga peetava suure finaali eel on Buffon meedia fookuses ning Mirror vahendab mehe mõttemõlgutusi teemal, kes on tema ametis maailma kõige-kõigem.

«Moodsa ajastu parim väravavaht on Manuel Neuer,» rääkis Buffon «Ta suudab ilmselgelt teha võimatuna näivaid tõrjeid – nagu peab oskama iga oivaline väravavaht – aga on ka jalaga palli mängimises väga osav. Ta algatab nõnda tihti rünnakuid nii Müncheni Bayernis kui Saksamaa koondises.

Inglismaalt meeldib mulle David de Gea (Manchester United). Ta teeb ilusaid tõrjeid, aga temast õhkub ka enesekindlust. Ta teab, kuidas jääda rahulikuks ning meeskonda viimase mehena juhtida.

Aga mulle on meelde jäänud Itaalias toimunud 1990. aasta MM, kus maailma silmad jälgisid Diego Maradona ja Gary Linekeri vägitegusid. Aga mind lummas Thomas N’Kono. See, mida ta tol MMil Kameruuni koondise heaks tegi, inspireeris mind väravavahiks hakkama.»

Thomas N’Kono meeskonnakaaslasega rõõmustamas, kui Kameruun šokeeris 1990 MMil tiitlikaitsjat Argentiinat.
Thomas N’Kono meeskonnakaaslasega rõõmustamas, kui Kameruun šokeeris 1990 MMil tiitlikaitsjat Argentiinat. Foto: Diether Endlicher/AP/Scanpix

Ehk siis N’Konota ei pruugiks keegi rääkida Buffoni legendist. Kes see Kameruuni mees siis on? Lõviosa karjäärist esindas N’Kono Hispaanias Barcelona suuruselt teist klubi Espanyoli. Kameruuni koondises mängis mees aastatel 1976-1994 ja osales sealjuures kolmel MM-finaalturniiril. Neist enimtuntud on vast Buffoni mainitud 1990 turniir, kus Kameruun suutis kohe avamatšis 1:0 šokeerida tiitlikaitsjat Argentiinat. Alagrupis alistati veel Rumeenia 2:1 ja kaotati siis NSV Liidule 0:4, ent ometi kindlustati sellega esikoht. Play-offis alistati esmalt Kolumbia 2:1, enne kui veerandfinaalis lisaajal Inglismaale 3:2 alla vannuti.

Mehe sportlastee vast kummalisim intsident leidis aga aset 2002. aastal, kui mängijakarjääri lõpetanud N’Kono töötas Aafrika Rahvuste Karikal Kameruuni meeskonna väravavahtide treenerina. Poolfinaalis võõrustajate Maliga murdsid kohalikud politseijõud N’Kono ootamatult maha. Nende selgitus: väidetavalt üritas treener matši eel enda meeskonna kasuks väljakul läbi viia musta maagia rituaali. Politseinikega algatatud rüseluse eest määrati N’Konole esmalt aastane võistluskeeld, mis hiljem aga siiski tühistati. Kameruun võitis nii poolfinaali kui turniiri – kullamatšis alistati penaltitega Senegal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles