Martin Reim: 3:0 võit Horvaatia üle tegi meile Belgia-matši silmas pidades karuteene

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karol Mets, Martin Reim ja Ats Purje tänasel Eesti jalgpallikoondise pressikonverentsil.
Karol Mets, Martin Reim ja Ats Purje tänasel Eesti jalgpallikoondise pressikonverentsil. Foto: Ott Järvela

Eesti meeste jalgpallikoondis jätkab reedel MM-valiksarja, kui võõrustab praeguseks peaaegu välja müüdud Lilleküla staadionil eelmise suve EMi veerandfinalisti Belgiat, kellele sügisel võõrsil 1:8 kaotati.

Peatreener Martin Reim ei looda, et sügisene hõlbus võit vastase haarde kuidagi lõdvemaks muudaks. «Jube hea, kui nad tuleksid lihtsamalt, aga Horvaatia-mäng tegi meile karuteene ja mõjus Belgiale hoiatavalt. Eks nemad peavad kah end hooaja lõpu järel uuesti motiveerima, aga nende tase on nii kõrge, et ma sellele ei looda väga.»

Belgia koondis kaotas hiljuti Londoni Chelsea koosseisus Inglismaa meistriks kroonitud Eden Hazardi, kes vigastuse tõttu Tallinnasse ei sõida. «Dries Mertens on tema asemel. Kindlasti on Hazard võtmemängija, seda ei eita keegi, ent vaevalt Belgia tema tõttu kuigivõrd nõrgemaks jääb. Tõsi, Hazard on mees, kes võib mängu individuaalselt muutusi tuua. Tegelikult soovinuks teda Tallinnas näha, vigastusi ei soovi ju kellelegi. Jõudu Hazardile paranemiseks.»

Belgia mängu Hazardi puudumine Reimi hinnangul oluliselt ei muuda. «Ükskõik, millised mehed platsil, Belgial on oma kindel stiil. Pole Hazardi, on Mirallas või Mertens. Suurt vahet pole. Enne võõrsil-mängu kukkusid neil näiteks kaitsjad üksteise järel rivist välja, aga neil on hea põlvkond ja valikut rohkem.»

Sügisese 1:8 sauna õppetunnid Eesti meeskonnal ununenud pole. «Kui toda mängu vaadata, siis kõik nii halvasti ei olnud, et pidanuks kaheksa palli võrgust noppima, aga kindlasti polnud paigas meeskonna kompaktsus. Horvaatiat 3:0 võites tegime samuti eksimusi, aga vastane ei kasutanud neid ära.

Olin novembris pärast kodumänge Gibraltari ja Kreekaga liiga optimistlik, aga nüüd on uus katse ja proovime paremini hakkama saada. Peame olema tasakaalukamad ja targemad. Horvaatia-mäng näitas, et suuri vastaseid on võimalik võita. Peame oma töö maksimaalselt ära tegema, siis on mingi šanss. Kui me ei julge mängida, siis tulemust ei tule,» sõnas Reim.

Jäägeri osalemine lahtine

Koondisesse kutsutud 25 mängijast on tänases trennis kohal 24. «Kostjale andsime tähistamiseks ühe õhtu (Vassiljev võitis pühapäeval Poola meistrivõistlustel hõbemedali – toim) ja ta liitub meiega teisipäeval. Täna-homme selgub trennides, kas ja kui tõsised probleemid kedagi vaevavad. Enar Jäger käis doktor Kaspar Rõivassepaga uuringutel ning õhtuks saame vastuse, kas temast on asja meid aitama või peame tooma meeskonda asendusmängija. Kindlasti ei soovi me mängija probleeme süvendada.

Ken Kallaste on mõnda aega koduklubi treeningutest eemal olnud ja saanud jalale rahu anda. Siim Luts samuti ja tavaliselt ravibki aeg kõige paremini. Meil on väga heal tasemel meditsiinipool – kui nad saavad korda, siis nad on väljakul.

Küsimärke on õhus veelgi, sest Sergei Zenjovi pole pikalt mängimas näinud ning Henrik Ojamaa ja Henri Anier on praeguseks üle paari nädala puhanud. Seetõttu ongi laagris 25, mitte 23 mängijat.

Tänases trennis harjutame kolmes erinevas rühmas, aga teisipäeval peame juba võistkondlikumalt tegutsema, sest taktikatrennid vajavad tegemist, ent päev on siiski rahulikum. Puhanutele tuleb trennis lisaasju anda, et saada mänguline vorm võimalikult heaks, aga suures plaanis saab seda kolme-nelja päevaga ainult timmida, mitte üles ajada.»

Esmaspäeval Riias peetava Läti-mängu osas pole praegu mingeid otsuseid tehtud. «Kellegi osalemine ette välistatud ei ole. See otsus sünnib pärast reedest mängu,» sõnas Reim.

Karol Mets: publiku abiga on kõik võimalik

Norra kõrgliigas Stavangeri Vikingis palliv Karol Mets jättis hiljuti ühe koduklubi mängu vahele, aga praegu too probleem enam segada ei tohiks. «Olen füüsiliselt okei. Vasak tagareis hakkas tunda andma ja tõsisema vigastuse ennetamiseks oli vaja üks matš pärast tihedat graafikut vahele jätta. Isiklikud esitused olid hooaja alguses paremad, aga viimased mängud pole nii õnnestunud olnud. Põhjust ei oskagi välja tuua. Eks väike pinge on meil peal, sest keegi ei taha tabeli lõpus olla (Viking on 12 mängust kogutud 8 punktiga tabeli punane latern – toim).»

Sügisese Belgia-mängu põhiline järeldus on Metsa hinnangul hoolikas kaitsemäng. «Peame oma väravat paremini kaitsma. Kindlasti tekib meilgi võimalusi ja kui publiku taha saame, siis on kõik võimalik. Samas ma ei usu, et 3:0 võit Horvaatia üle meid reedel kuidagi aitab. Teame, et Belgia on enamvähem sama tasemega sats.»

Ats Purje: tuleb i-le täpp peale panna!

Pooleaastase pausi järel koondisesse tagasi kutsutud ründaja Ats Purje tõdes, et rahvusmeeskonnas on alati tore olla ja loodab endast platsil parima anda. «Vorm on normaalne, aga eks näis, mis positsioonil mind täpselt vaja on. Kuopios olen muutunud universaalsemaks, sest meeskonna koosseis on õhuka ja mängin seega neljal erinevalt positsioonil.»

Peatreener Martin Reim märkis, et tema näeb Purjet kahel positsioonil – äärel või tipuründajana, kusjuures 60:40 ülekaal on esmamainitu kasuks.

Mis nippidega Belgia kaitse võib lahti muukida? «Ründajatel on oma nõksud, mis toetuvad instinktile. Tahes tahtmata jääme ka maailma parimate kaitsjate vastu vabaks, ent siis on vaja ära lüüa. Mul endalgi on väga tugevate meeskondade vastu šansse olnud, aga i-le jäänud täpp peale panemata. Loodetavasti reedel õnnestub.»

Kui Purje (või mõni teine Eesti ründaja) reedel võrku sahistab, rullitakse fännitribüünil lahti rekordsuurusega sini-must-valge. Jalgpallihaigla käsutuses on nüüd 286,2 ruutmeetri suurune (13,5x21,2 meetrit) ja umbes 40 kilogrammi kaalub trikoloor, millest suuremat teadaolevalt olemas pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles