Ennustus: miks saadab peatreener Martin Reim täna alg11-s platsile just need jalgpallurid?

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mattias Käit Eesti jalgpallikoondise särgis.
Mattias Käit Eesti jalgpallikoondise särgis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti meeste jalgpallikoondis peab täna õhtul kuuenda kohtumise MM-valiksarjas, kui Lillekülas võõrustatakse Belgiat, kellele novembris võõrsil 1:8 kaotati. Millise koosseisuga peaks peatreener Martin Reim lahingusse minema?

Kuigi kogenud keskkaitsja Enar Jäägeri vigastus tähendab, et peatreeneril on üks mõttekoht vähem, siis nii mõnegi positsiooni osas on üksjagu juurdlemist. Postimees ennustab, et Eesti koondise alg11 on järgmine:

Väravavaht Mihkel Aksalu | Soome tippklubis Seinäjoki JK palliva Aksalu staatuses koondise esiväravavahina pole hetkel mingit kahtlust. Vahetusmeheks on Marko Meerits (Vaasa Palloseura), kolmas number seekord Mait Toom (FC Flora). Reimi vaateväljas on ka Andreas Vaikla (Mariehamn) ja Matvei Igonen (Infonet), ent ei paista ühtegi loogilist põhjust, miks keegi neist lähiajal Aksalu pingile lükkaks.

Vasakkaitsja Ken Kallaste | Kõige keerulisemalt ennustatav positsioon. Valikuid on kolm – Kallaste (Kielce Korona), Artur Pikk (Borissovi Bate) ja Dmitri Kruglov (Infonet). Reim on Kruglovi talendi (eelkõige tema vasakust jalast lähtuvate meisterlike tsenderduste) suur austaja ning pärast krobelist kevadet on kogenud mängumees vormi kogunud, aga pigem alustab Belgia vastu siiski emb-kumb noorematest ja kiirematest, sest Belgia ääred on väledad. Väga väledad. Võrdluses Kallaste – Pikk jääb peale esimene, kes pälvinud sel kevadel koduklubis oluliselt rohkem mänguaega.

Keskkaitsja Ragnar Klavan | Kui Eesti koondise kapten viimati Romelu Lukaku vastu mängis, oli nimekas belglane taltsas kui koertekooli ainult viitega lõpetanud kutsikas. Liverpool alistas Evertoni 1:0 ja Klavan valiti kohtumise parimaks mängijaks. Palun täna kordusetendust!

Keskkaitsja Nikita Baranov | Kui Jääger poleks eelmisel nädalal reielähendajale haiget teinud, kuulunuks ta ilmselt Baranovi asemel põhikoosseisu, sest Reim märkis, et keskkaitses on kogemust nappinud. Ilmselge vihje mullustele saunadele (0:7 Portugalile, 0:5 Bosnia ja Hertsegoviinale, 1:8 Belgiale). Aga nüüd pole muud varianti, kui Baranov lahingusse saada. Loodetavasti on Norra kõrgliigas veedetud kevad noormeest karastanud.

Paremkaitsja Taijo Teniste | Samamoodi nagu vahemikus 2004-2012 kuulus paremkaitsja koht raudselt Jäägerile,  kuulub see praegu Tenistele. Selgelt Eesti parim valik antud positsioonil. Nii kaitsvas kui ka ründavas plaanis.

Vasakäär Dmitri Kruglov | Tavapärane selle positsiooni esimene valik Siim Luts on üks tõenäolisemaid ohvreid, sest talle on Kruglovi näol olemas huvitav alternatiiv. Kallaste – Kruglov duo vasakul äärel oleks selgelt paindlikum variantidest Kruglov – Luts või Kallaste – Luts. Eeldatavasti Eesti kuigi palju rünnata ei saa, mistõttu tundub loogilisem saata platsile kaitsvam kooslus. Ilmselt võib Lutsu näha lülitumas vahetusest.

Keskpoolkaitsja Karol Mets | Sarnaselt märtsis Küprose vastu peetud mänguga võib oodata, et Mets hakkab väga palju keskkaitsjaid toetama ja Eesti mängib kohati viiemehelise kaitseliiniga. Arvestades suurt survet, millest Sinisärkidel ilmselt pääsu pole, on see loogiline käik. Mets mängib igal juhul, kerged küsimärgid seisavad vaid täpse rolli kohal.

Keskpoolkaitsja A. Dmitrijev | Kuna Ilja Antonovi areng on viimase aasta jooksul kahjuks toppama jäänud, peab Reim toetuma A. Dmitrijevile. Küsimus on ainult, kas A. on Aleksandr (Infonet) või Artjom (Nõmme Kalju). Hetkevormi põhjal otsustades tuleks eelistada Artjomi, aga kogemused ja tõestatud võime enda esituse taset tähtsates-keerulistes matšides ootamatul kombel tõsta räägivad Aleksandri kasuks.

Paremäär Sergei Zenjov | Reim märkis, et Zenjovi hetkevorm on tema jaoks suur küsimärk, sest Aserbaidžaani liigahooaeg lõppes juba maikuu alguses. Aga Zenjovis peituv plahvatus ja kiirus on Eesti koondise kontekstis sisuliselt asendamatud relvad ning tema pingile jätmiseks peab olema mingi väga hea põhjus, mida hetkel ei paista.

Ründav poolkaitsja Mattias Käit | Veel Eesti U21 koondise peatreenerina märkis Martin Reim mullu septembris, et tema meelest on (toona) 18aastane Käit valmis A-koondiseks. Paar nädalat hiljem sai Reimist A-koondise juhendaja ja ta tegi plaani ka kohe teoks – alati, kui Käit on olnud tervise juures, on Reim ta põhikoosseisu platsile saatnud. Ning Eesti pole neist mängudes lasknud endale lüüa ainsatki väravat – 4:0 Gibraltariga, 0:0 Küprosega ja 3:0 Horvaatiaga! See on vägev seeria, mis võiks ju jätkuda…

Kui de jure on Käit täna ründav poolkaitsja, siis de facto tähendab see olukordades, kus pall Belgia valduses, keskpoolkaitses Dmitrijevi kõrval rügamist.

Ründaja Konstantin Vassiljev | Ka märtsis Küprosel kasutas Reim varianti, kus Vassiljev oli (vale)ründaja. Muidugi pole see meie mängujuhi loomulik positsioon, aga tema platsile mahutamiseks on see kõige ökonoomsem lahendus. Pole saladus, et kaitsefaas pole Vassiljevi tugevam külg. Ründajana mängides mõjuta nimetatud nüanss meeskonna esitust kõige vähem.

Otsuse muudab lihtsamaks tõik, et ühtegi hiilgavas (või isegi selle lähedases) vormis ründajat Reim Vassiljevi edurivisse asetamisega pingile jätma ei pea. Henri Anier lõi viimati värava novembris ning Soome liigas mängiva Ats Purje loogiline roll on vahetusest sekkuja, mitte põhikoosseisumees.

Eesti algkooseis selgub tund enne avavilet ehk kell 20.45.

Ott Järvela ennustus Eesti alg11 osas mängus Belgiaga.
Ott Järvela ennustus Eesti alg11 osas mängus Belgiaga. Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles