Galerii: Eesti koondis võitis 12-aastase vahe järel Läti rahvusmeeskonda (4)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti meeste jalgpallikoondis sai täna magusa võidu, kui alistas 12-aastase vahe järel Riias toimunud sõprusmängus 2:1 Läti rahvusmeeskonna. Eesti koondise väravad kanti vahetusest sekkunud Sergei Zenjovi (52.) ja Ats Purje (77.) nimele.

Eesti koondis domineeris kohtumist algusest peale, kui silma paistis eelkõige paremal äärel tegutsenud duo Taijo Teniste/Janar Toomet. Viimane sai avapoolajal mitmel korral hästi löögile ning lahendas ka meie standardolukordi, kuna tavaliselt selles rollis olev Konstantin Vassiljev ei alustanud kohtumist algkoosseisus. Aktiivsusest hoolimata said poolajapausile minna 1:0 eduseisus lõunanaabrid, kuna 22. minutil eksis oma koondisedebüüdi teinud 21-aastane FC Flora kaitsja Madis Vihmann, misjärel sai Läti ründaja Davis Ikaunieks söödu meie kaitseliini taha ning tõstis palli üle eestlaste väravavahi Marko Meeritsa.

Sinisärgid ei andnud aga alla ning jätkasid survestamist avapoolaja lõpuni, kuid väravat veel ei sündinud. Poolajapausil vahetati aga ründes tegutsenud Henri Anieri asemel platsile Sergei Zenjov, kes näitas kohe head hoogu. Nii kombineeris Zenjov 52. mänguminutil hästi Aleksandr Dmitrijeviga, kes andis Zenjovile hea söödu, mille peale lõi viimane mänguvahendi umbes 20 meetri pealt vasaku jalaga Läti puuriluku Pavels Šteinborsi jaoks püüdmatult posti kõrvale.

67. minutil tegi koondise peatreener Martin Reim teisegi õnnestunud vahetuse, kui paremal äärel kogu mängu hästi tegutsenud Janar Toometi asemel tuli väljakule Ats Purje. Möödus kümme minutit, kuid Vassiljev andis vasakult äärelt lätlaste kasti Zenjovile hea söödu, kes palli ilusti Purjele vabaks võitles, tänu millele lõi viimane 77. minutil oma koondisekarjääri kaheksanda tabamuse, mis osutus lõpuks ka võiduväravaks.

Enne mängu:

Eesti jalgpallikoondis sai lõunanaabritest viimati jagu 3. septembril 2005. aastal, kui Lilleküla staadionil oldi võidukad 2:1. Väravad lõid 11. minutil Andres Oper ja 70. minutil Maksim Smirnov.

Pärast seda on Eesti ja Läti madistanud kuus korda, 2008. aastal alistuti Riia Skonto staadionil 0:1, seejärel on mängitud viis korda viiki.

Mis kohtumine see oleks, kus mürtsu poleks? / RAIGO PAJULA
Mis kohtumine see oleks, kus mürtsu poleks? / RAIGO PAJULA Foto: RAIGO PAJULA/

Ühe Lätiga kohtumise leiab ka ajaloost: 12. juulil 1935. aastal lõppes Eesti ja Läti jalgpallimaavõistlus Riias 1:1 viigiga. Lätlased läksid 64. minutil penaltist juhtima, Georg Siimenson viigistas 88. minutil.

***

Pärast reedel MM-valiksarjas saadud 0:2 kaotust Belgiale sõitis 22-liikmeline Eesti koondis Riiga ilma kapten Ragnar Klavani ja pisivigastuse kimpus Henrik Ojamaata.

Kuna järgmisest MM-valikmängust jäävad kaartide tõttu eemale nii Karol Mets kui ka Artjom Dmitrijev, siis tõdes Reim mängueelsel pressikonverentsil, et sellest lähtuvalt minnakse Läti vastu teatud asju katsetama.

«Kuna saab ka kuus vahetust teha, on natuke lihtsam, et saab neid mängijaid tõsta, vahetada ja asetada. Kindlasti on võimalused suuremad kui valikmängus, kus on ainult kolm vahetust,» sõnas ta Soccernetile.

Nii kinnitas peatreener, et meie võtmemängija Konstantin Vassiljev kindlasti täismängu ei tee: «Ta on mängumees, aga kas me temaga alustame või lõpetame... Kindlasti tervet mängu ta ei mängi. Seda võin küll öelda.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles