Galerii: valitsev maailmameister Saksamaa võitis ajaloos esmakordselt maailmajagude karikaturniiri

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal toimunud jalgpalli maailmajagude karikaturniiri võitis ajaloos esimest korda valitsev maailmameister Saksamaa, kes alistas finaalis 1:0 Tšiili koondise. Seejuures sai Saksamaast kõigi aegade kolmas koondis, kes võitnud maailmajagude karikaturniiri valitseva maailmameistrina: kahel korral oli seda varem suutnud Brasiilia (1997, 2005) ning ühel korral Prantsusmaa (2001).

Pea kogu kohtumist domineerinud Tšiili jäi sedapuhku kuivale ning mängu ainus tabamus sündis Lõuna-Ameerika koondise oma eksimusest, kui 20. minutil vääratas Tšiili kaitsja Marcelo Diaz, mistõttu sai tänavusel turniiril kolmanda värava kirja Lars Stindl, kes jooksis palliga sisuliselt tühja väravasse, olles saanud söödu Timo Wernerilt.

Tšiilil oli kogu mängu jooksul küll omajagu võimalusi, kuid maksvusele pääses kas kehv realiseerimine või sakslaste väravavahi Marc-Andre ter Stegeni hea tegutsemine väravasuul.

Finaalile vääriliselt lõid mitmel korral kired lõõmama, kuna kaks korda tekkis väljakul kähmlus. Seejuures esimesel korral sekkus mängu ka videokohtunik, kelle otsuse toel välgutas peakohtunik kollast kaarti. Teisel juhul kargas platsile aga koguni Saksamaa koondise peatreneer Joachim Löw, kes püüdis rüselevaid mängijaid ohjeldada.

Saksamaa ja Tšiili on sel turniiril juba korra kohtunud, kui B-alagrupi matšis tehti 1:1 viik. Toonases kohtumises asus Tšiili 6. minutil Alexis Sancheze tabamusest kohtumist juhtima, kuid 41. minutil viigistas Lars Stindl seisu.

Lõpuks teenis Saksamaa B-alagrupis 7 punktiga esikoha. Ka Austraaliaga viigistanud Tšiili kogus 5 silma ja pääses poolfinaali grupi teisena.

Poolfinaalis näitas kindlamat esitust Saksamaa, kes alistas Mehhiko koguni 4:1. Tšiilil läks Portugali alistamiseks lõpuks vaja penaltiseeriat. 0:0 lõppenud normaal- ja lisaaja järel võitis Tšiili penaltiseeria skooriga 3:0.

Nii Saksamaa kui ka Tšiili mängivad maailmajagude karikaturniiril finaalis esmakordselt. Euroopa klubidest on turniiri varasemalt võitnud Prantsusmaa (2001. ja 2003. aastal) ja Taani (1995. aastal). Lõuna-Ameerikasse on senisest üheksast tiitlist läinud viis: Brasiilia võitis turniiri 1997., 2005., 2009. ja 2013. aastal ning Argentina 1992. aastal.

Esikohamäng peetakse Peterburis, matši kohtunikuks on serblane Milorad Mažic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles