Wimbledon 2017 - kas legendaarse Roger Federeri viimane suur võimalus?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praeguste meestennisistide seas on ainult üks murukuningas. 35-aastase Roger Federeri eesmärgiks on tõusta aga Wimbledoni läbi aegade parimaks. Soodsamat võimalust rekordilise kaheksanda tiitli püüdmiseks ei pruugi vanameistril enam tulla.

Eduka hooaja alguse järel võistluskarussellilt ligi kolmeks kuuks maha astunud ja saviliivaväljakute perioodi täielikult vahele jätnud Federer on taas valmis kõiki hullutama.

Tennisefännide, -publiku ja –meedia jaoks on šveitslase mängu jälgimine muruväljakutel tihtipeale aasta üheks tippsündmuseks. 3. juulil algavaks suurturniiriks on vanameister sel korral valmistunud ülimalt põhjalikult.

Tänavu suurepäraselt mängiv Federer ongi tõusnud kihlveokontorite hinnangul Wimbledoni suurimaks soosikuks. Viimati hinnati suure slämmi turniiri eel tema võimalusi parimaks 2010. aasta US Openil. Seejärel on ikka vaadatud eelkõige Rafael Nadali, Novak Djokovici või Andy Murray otsa ja niimoodi on mööda läinud 26 suurturniiri. Nüüd on aga taas vanameistri kord särada.

Aprilli alguses Miami Openi võitmise järel hoo maha võtnud ja kehale puhkust andnud Federer on tõestanud tehtud valiku õigsust. Eelmisel pühapäeval mängis ta karjääri 140. ATP-turniiri finaalis ja võitis 92. tiitli. Halle esikohamängus ei olnud 20-aastasest Alexander Zverevist vanameistrile mingisugust vastast. «Ma mängisin uskumatult hästi,» tunnistas ka šveitslane ise.

Sel aastal kõigest kaks kaotust saanud ja neli turniiri võitnud Federerist räägitakse praegu igal pool suure vaimustusega. Mullu põlvetrauma tõttu hooaja teise poole vahele jätnud šveitslane kanti vahepeal sisuliselt juba maha, kuid triumf käesoleva aasta alguses Austraalia lahtistel muutis kõike.

«Olen ülimalt motiveeritud ja kavatsen panna kogu energia selleks, et tulla 2017. aastal tenniseväljakutele tagasi tugevana, tervena ja suurepärases vormis,» lubas Federer mullu juulis pressikonverentsil ja oma sõna on mees pidanud.

Alles eelmise aasta samal ajal räägitigi, et Federeri ja Rafael Nadali paremad päevad on möödas ning algab lõplikult veidike nooremate Novak Djokovici ja Andy Murray valitsemisaeg. Reaalsuses on läinud aga vastupidi ehk seda aastat on domineerinud vanuriteks tituleeritud Federer ja Nadal. Kui esimene triumfeeris Austraalias, siis teine võitis juunis karjääri kümnenda Prantsusmaa lahtiste tiitli.

Suurest nelikust on Murray olnud viimasel ajal hädas traumadega, Djokovic motivatsioonprobleemidega ning Nadal on ehk veel veidike kurnatud Prantsusmaa lahtiste triumfist. Seega oodatakse Wimbledonis just Federeri võidukäiku. «Arvan, et Roger on mänginud nii hästi, et ta on kindlasti favoriit,» usub kaasmaalane Stan Wawrinka vanameistri edusse.

Tenniseajaloo üks armastatumaid kui mitte kõige armastatum mängumees elab parasjagu ilmselgelt üle teist noorust. Kui tal õnnestuks ka Wimbledonis triumfeerida, siis oleks see tema jaoks esimene aasta pärast 2009., kui ta suudab hooaja jooksul võita kaks suure slämmi turniiri.

«Seda on võrratu näha, et 35-aastane suudab võrdselt heidelda endast noorematega. See on selle aasta üks suuri edulugusid,» jagas Daily Mirrori vahendusel kiitust Saksamaa legend Boris Becker. «Roger keeldub vananemast. Kui ta usub, et 19. suure slämmi tiitli võitmine on võimalik, siis miks ei võiks ta tulevikus võita veel 20. tiitlit.»

«Minu jaoks on kindlasti Roger Federer suurimaks soosikuks. Praegu mängib just tema parimat tennist. Ta näitab peaaegu oma karjääri parimat taset. Tema tagantkäelöök on sel hooajal olnud vastaste jaoks tõeliselt surmav. Keegi ei ole suutnud seda peatada,» lisas omalt poolt 1987. aasta Wimbledoni meister Pat Cash.

Federer lõpetas tänavu ligi viie-aastase suure slämmi turniiride võidupõua, kui triumfeeris Austraalia lahtistel. Sellega viis ta oma kogusaldo numbrini 18, mis on loomulikult kõigi aegade rekord. Viimati oli Federer suure slämmi trofee saanud pea kohale tõsta 2012. aastal Wimbledonis. Kokku on Šveitsi vanameister Wimbledonis võidutsenud 7 korda. Tegemist on rekordi kordamisega, kuna sama on suutnud 19. sajandi lõpul valitsenud britt William Renshaw ja 1990ndate äss, ameeriklane Pete Sampras. Seega on elaval tenniselegendil just nüüd jõudnud kätte parim aeg ka see rekord enda nimele võtta. 

«Austraalia lahtiste ja Halle turniiri võidu järel on Roger ilmselgelt suurim soosik Wimbledoni tiitlile. Kui Nadal suudab esimese nädala edukalt läbida, siis on tema soosik number kaks. Eelkõige tuleb jälgida neid kahte. Murray võib ehk asetada kolmandale positsioonile,» ennustas endine tippmängija ja nüüdne ekspert Greg Rusedski Eurospordi eetris.

Federeri edukas esinemine Halle turniiril tähendab, et meeste tennise suur nelik (Federer, Rafael Nadal, Djokovic ja Murray) saab enda valdusesse ka Wimbledoni turniiri neli esimest asetust. Omavahel võivad mehed seega vastamisi minna alles poolfinaalides. Kuigi võiks arvata, et meeste tennises ongi nii, siis tegelikult kuulusid neli paremat asetust viimati neile neljale mehele 2014. aastal, samuti Wimbledonis.

Legendaarse neliku ebaõnnestumise korral võivad võimaluse saada teisedki. Eelkõige vaadatakse sellisel juhul mulluse finalisti, 26-aastase Kanada esindaja Milos Raonici, otsa.

Karjääri jooksul korra nii Austraalia, Prantsusmaa kui ka USA lahtised võitnud 32-aastane Stan Wawrinka jaoks on Wimbledon olnud kõige õnnetum suure slämmi turniir. Viimastel hooaegadel suure neliku suurimaks ohustajaks olnud šveitslane on parimal juhul piirdunud kõige legendaarsemal tenniseturniiril veerandfinaaliga.

Kui võitja tuleks juba väljaspool eelpool nimetatuid, siis oleks tegemist juba tõelise üllatusvõitjaga. Silma tasub peal hoida aga Nick Kyrgiosel (Austraalia, 22-aastane), Alexander Zverevil (Saksamaa, 20) ja Dominic Thiemil (Austria, 23).

* * *

Roger Federer

  • Sündinud 8. augustil 1981.
  • Olnud maailma esireket rekordilised 237 järjestikust nädalat ja rekordilised 302 nädalat kokku.
  • Üks kaheksast meestennisistist, kes võitnud vähemalt korra kõik Suure Slämmi turniirid.
  • Võitnud karjääri jooksul 92 ATP kategooria turniiri. Enamat on suutnud vaid Jimmy Connors (109 võitu) ja Ivan Lendl (94).
  • Teeninud karjääri jooksul ametlikelt turniiridelt 104 445 185 USA dollarit auhinnaraha.

* * *

Kõige tituleeritumad tšempionid Wimbledonis ja maailmas

Meeste üksikmängu Wimbledoni edetabel

  • William Renshaw (Suurbritannia)    7 tiitlit (1881-1886, 1889)
  • Pete Sampras (USA)                     7 tiitlit (1993-1995, 1997-2000)
  • Roger Federer (Šveits)                 7 tiitlit (2003-2007, 2009, 2012)
  • Björn Borg (Rootsi)                      5 tiitlit (1976-1980)
  • Lawrence Doherty (Suurbritannia)  5 tiitlit (1902-1906)

Meeste üksikmängu Suure Slämmi turniiride edetabel

  • Roger Federer (Šveits)                 18 tiitlit
  • Rafael Nadal (Hispaania)              15 tiitlit
  • Pete Sampras (USA)                    14 tiitlit
  • Roy Emerson (Austraalia)             12 tiitlit
  • Novak Djokovic (Serbia)               12 tiitlit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles