Järelvaadatav: võrkpalli MM-pilet libises Belgia vastu avageimi võitnud Eestil käest (5)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti meeste võrkpallikoondis jõudis Kortrijkis peetud valikturniiril MM-piletile sama lähedale kui kaks kuud tagasi Venemaa vastu, ent jäi kahjuks taas sellest ilma. Mängu eel oli selge, et Eesti pääseb MM-finaalturniirile vaid juhul, kui Belgiat võidetakse skooriga 3:0 või 3:1. Avageimi võitiski julgelt ja mõnuga mänginud Eesti 25:22, ent kaotas teise paraku 20:25 ja kolmanda 19:25, minetades seeläbi MMile pääsemise võimalused. Neljanda geimi võitis Belgia 25:15 ja ühe sellega ka kogu mängu 3:1. Eesti oli aga ainus, kes suutis kogu turniiri jooksul Belgialt geimivõidu kätte saada. Robert Täht tõi Eesti parimana täna 20 punkti, Oliver Venno lisas 12 punkti.

Avageimi alustas Eesti hästi ja pingevabalt, punkte tuli igalt poolt ja heas hoos oli senise turniiri jooksul kahvatuks jäänud Andrus Raadik. Edu kasvatati kuuele-seitsmele punktile ja hoiti seda, kuid Eesti 20:14 edul seni närviliselt tegutsenud belglased äkitselt ärkasid. Eesti eksis paar korda lubamatutel hetkedel ja Belgia jõudis ühe punkti kaugusele. Seisul 22:21 leidis Eesti siiski jõu belglaste hoog seisma panna, Kristo Kollo ja Oliver Venno rünnakud lõpetasid geimi 25:22. Belglastele esimene kaotatud geim kogu turniiri peale! Eesti ründas 57-protsendiliselt, Belgia rünnakuprotsent oli 43.

Teist geimi alustasid väljakuperemehed vihaga ja rebisidki vahe sisse, kuid Eesti tuli järele. Mitmel rünnakul mängis jõu asemel kavalusega Robert Täht, ent 11:11 viigiseisult võtsid belglased kolm punkti järjest, kui hoogu hakkas minema nende kapten Sam Deroo. Eestlastele kogunes pisut liiga palju servivigu, tehnilisele taimaudile mindi Belgia 16:13 eduseisul. Napp vahe püsis paraku pikalt ja lõpuspurdi tegi seekord Belgia, geim Eesti poolt vaadates 20:25.

Kolmanda geimi eel oli õhus vaid üks küsimus – kas kordub sama mis Tallinnas Venemaa vastu ja teine geim osutub murdemomendiks? Eestlastel oli selg vastu seina, kahest geimist Belgiale edasipääsu tarvis piisanuks. Belglased võtsidki kohe mitu punkti järjest, aga Cretu vastas kiirelt mõtlemisajaga ja Eesti tuli mängu tagasi. Pausile mindi belglaste 8:6 eduseisul, aga suurema probleemina oli eestlaste tegutsemisest kadunud see mõnus enesekindlus, mille toel avageim enda kasuks pöörati.

Raadik eksis paar korda vastuvõtul, belglaste planeeriv serv potsatas meie väljakupoolele ja kaotusseis aina kasvas, 8:14. Eesti võitles vihaselt, aga vahet kuidagi alla kolme-nelja punkti ei saanud, Belgia poolel läks aina paremasse hoogu Deroo. Eestlaste lootusi hoidis eeskätt üleval Täht, kes kogus kolmandas geimis lõpuks koguni 10 punkti.

Aga mis tulemas oli, see kahjuks tuli. Belgia võitis kolmanda geimi 25:19, tagas sellega pääsme tuleval aastal Itaalias ja Bulgaarias peetavale finaalturniirile ning lõi MMi ukse Eesti ees kinni. Neljandas geimis said mõlemal platsipoolel teenitud mänguvõimaluse mehed, kes ei olnud senisel turniiril kuigivõrd väljakule pääsenud. Belgia teine ešelon oli Eesti omast üle 25:15 ja mänguvõit seega 3:1 Belgiale.

Väga tublile turniirile ei õnnestunud kahjuks kuldset punkti panna, ent maailma tipptiimidega mängiti väga hästi ja koondis on väärt kõrgeimat kiitust. Jääb vaid üle mõelda, mis võinuks saada siis, kui Eesti poliitikud oleksid suutnud lehmakauplemise tasemelt kõrgemale kerkida ja valikturniir võinuks toimuda Tallinnas. Koondist on aga juba kuu aja pärast juba ees ootamas EM-finaalturniir Poolas, kus võimalus seekordne kerge pettumus maha pesta.

Enne mängu:

Eesti rahvusmeeskond jätkab oma suve Belgias Kortrijkis, kus mängitakse maailmameistrivõistluste finaalturniiri viimase pileti peale Hispaania, Valgevene, Saksamaa, Slovakkia ja Belgiaga.

Eesti mängude ajakava Belgias Kortrijkis (mängude algusaeg Eesti aja järgi):

19. juuli kell 21.00 Eesti – Valgevene ülekanne Postimees online'is

20. juuli kell 21.00 Eesti – Hispaania ülekanne Postimees online'is

21. juuli kell 21.00 Eesti – Saksamaa ülekanne Postimees online'is

22. juuli kell 18.30 Eesti – Slovakkia ülekanne Kanal 12 ja Postimees online'is

23. juuli kell 21.30 Eesti – Belgia ülekanne Kanal 12 ja Postimees online'is

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles