NFLi mängijate ajudest tehtud uuring paljastas õõvastavad tulemused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bostoni ülikooli uuringutel kasutatavad ajud
Bostoni ülikooli uuringutel kasutatavad ajud Foto: Ann McKee, MD/AP

Põhja-Ameerika jalgpalliliigat NFLi kummitab tõsiste ajukahjustuste järjest suurenev osakaal. Hiljuti tehtud uuringu tulemustest selgus, et 99% varalahkunud jalgpalluritest olid tõsiselt haiged.

Grupp Bostoni Ülikooli teadlasi asus juba mõned aastad tagasi uurima, miks NFLi mängijad surevad noorelt. Viimaste tulemuste tarbeks uuriti 111 varalahkunud NFLi jalgpalluri ajusid.

Värskete tulemuste järgi kannatasid peaaegu kõik ohvrid traumaatilise entsefalopaatia ehk C.T.E. käes. C.T.E põhjustab raskeid mäluhäireid, depressiooni ja dementsust.

Probleem saab alguse NFLi tihedatest kokkupõrgetest ning Ameerika jalgpallis pole sealjuures peapõrutused kuigi haruldased. Kahjustus areneb välja korduvatest peatraumadest ning põhjustab varajast dementsust juba 40- kuni 50-aastastel.

Paljude mängijate ajud annetati ülikoolile nende omaksete poolt, kes kahtlustasid, et nende lähedased kannatasid mäluhäirete all. «Pole mingit küsimust, et probleem on jalgpallis. Inimesed, kes jalgpalli mängivad, on riskirühmas,» sõnas uuringu eest vastutav doktor Ann McKee USA meediaväljaannetele.

Kui aastaid ei tahtnud NFL probleemi tunnistada, siis nüüd teatati, et uuringu eest ollakse tänulikud ning see aitab mõista ala valulikke tahke. Ühtlasi loodetakse ala turvalisemaks teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles