WADA sportlaskomisjon: Venemaa tuleb Pyeongchangi olümpialt kõrvaldada

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa dopingupatud ei anna konkurentidele rahu.
Venemaa dopingupatud ei anna konkurentidele rahu. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) sportlaskomisjon ja kanadalannast olümpiavõitja Beckie Scott leiavad, et Venemaa suusaliidu trahvimine oleks liialt leebe samm – venelased tuleb talvel peetavatelt Pyeongchangi olümpiamängudelt diskvalifitseerida.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kaks komisjoni, mida juhivad Samuel Schmid ja Denis Oswald, uurivad praegu süüdistusi Venemaa riikliku dopinguprogrammi asjus. Mõlemad komisjonid peaksid tööga ühele poole saama oktoobrikuuks. Seejärel otsustatakse, kas ja kuidas Venemaad karistada.

AP teatel kaalub ROK pigem Venemaale suure rahatrahvi, mitte võistluskeelu määramist. Agentuuri teatel on ROK ja Venemaa juba sanktsioonide ulatuses kulisside taga kokku leppinud.

«Leian, et see oleks pealispindne käik. Usun, et paljude sportlaste meelest ei karistatud venelasi mullu ulatusliku korruptsiooni ja pettuse eest piisavalt karmilt,» sõnas Scott. «Nad võistlesid ikkagi Rios oma lipu all ja võitsid medaleid. Sportlaskomisjoni meelest ei olnud see aus. Kergejõustikuliit ja paraolümpiakomitee tegid venelasi diskvalifitseerides õigesti.»

ROK on ametlikult kinnitanud, et pole Venemaa talisportlaste suhtes veel mingit otsust langetanud. Portaali insidethegames.biz andmetel on Venemaa spordijuhid andnud ROKile teada, et neutraalse lipu all nad võistelda ei kavatse – kui Venemaa lipu all võistlemine keelatakse, on neil plaanis olümpiamänge boikoteerida.

Venemaa suhtes langetab lõppotsuse ilmselt ROKi juhatus, mitte üldkogu. Scotti sõnul peaks rahatrahvi korral Venemaalt sissenõutav summa minema otse WADA käsitusse. «Sel juhul vabaneksime pinnapealsusest. Vajame läbipaistvust, rohkem testimist, selgust RUSADA tegemistes, ligipääsu niinimetatud suletud linnadele. Lisaks peab Venemaa võtma toimunu eest vastutuse,» rääkis Scott.

Ühe sammu on Venemaa viimase nõudmise osas ka teinud – nimelt vabandas Venemaa kergejõustikuliidu president Dmitri Šljahtin läinud nädalal IAAFi kongressil peetud kõnes kõigi nende sportlaste ees, kellelt «rööviti kuld- ja hõbemedalid». WADA asejuhi Rob Koehleri sõnul oli tegemist märkimisväärse hetkega. «Tegu on sammuga õiges suunas,» nentis Koehler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles