Joosep Susi: miks diskrimineeritakse jalgpallisõpru? (3)

Joosep Susi
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia rahvusringhäälingu BBC jalgpallikommentaator Jonathan Pearce kasutab meisterlikult nii vaikust kui ka fakti - ei koonerda esimesega ega liialda teisega.
Suurbritannia rahvusringhäälingu BBC jalgpallikommentaator Jonathan Pearce kasutab meisterlikult nii vaikust kui ka fakti - ei koonerda esimesega ega liialda teisega. Foto: Mike Egerton/PA Wire/PA Images/Scanpix

Ajal, mil ees ootab suur jalgpallisügis, tuleb tõdeda, et Eesti jalgpallireportaaž nõuab nüüdisajastamist! Mäletan, et 1990. aastate teisel poolel mõjusid Mart Mardisalu ja Indrek Kanniku kommentaarid värskendavalt. Vahest mängis oma osa välismeedia vahendamine: Mardisalu luges inglise vutiajakirja Match, mida oli toona võimalik nii mõnestki Eesti kioskist soetada, aga mis nüüdseks on taandunud alg- või põhikoolilastele suunatud jalgpalli-Tähekeseks. Jäi mulje, et kommentaatorid valdavad kättesaamatut.

Praegu mõjuvad sama tandemi reportaažid arhailise meenutusena süütust lapsepõlvest. Oli ju nullindate keskpaigaks jalgpallikommentatorite seltskond mitmekesistunud ja muutunud, välismeedia igapäevasest lugemisest oli saanud erandi asemel nõue. Samal ajal hakkas valdav osa jalgpallisõpru internetistriimide abil ammutama lakkamatult välismaist vutti, teistsuguste kommentaatoritega.

Paraku pole viimase kümne aasta vältel vajalikku uut kvalitatiivset murrangut reportaažižanris toimunud. Peamiseks takistuseks pean põhimõttelist lahknevust professionaalsest reportaažiloogikast: valdav osa Eesti jalgpallireportaaže on suunatud eeskätt neile, kes jalgpallist suurt ei tea; keskendutakse sellele, et kõik saaksid aru. Ja eks ole konsensuslike lähenemiste alatine häda see, et kvaliteet nivelleeritakse niivõrd üldisele tasandile, et sisuline pool näeb üpriski mittesisulise poole moodi välja.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles