POSTIMEES LONDONIS Uhke isikliku rekordi poole teel Õiglane: jube mõnus!

Merili Luuk, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnevõistlus MMil
Kümnevõistlus MMil Foto: Tairo Lutter

Kergejõustiku MMil Londonis kümnevõistluse avapäeva järel 8300 punkti graafikus liikuv Janek Õiglane võttis päeva kokku kui ülimeeldiva kogemuse: «Jube mõnus oli! Rahvas aitas. Nii suure rahva ees pole ma varem kunagi võistelnud.»

Juba esimese kolme alaga isikliku rekordi graafikus liikunud Õiglane pani päevale punkti isiklike rekorditega kõrgushüppes ning 400 meetri jooksus. Senise isikliku rekordi (8170) graafikut edestab ta nüüd juba 140 punktiga. Sportlase sõnul ammutas ta jõudu kolmanda ja neljanda ala vahele jäänud peaaegu neljatunnisest puhkevõimalusest: «Pausi ajal ei tulnud und, aga ka pikutamine tegi seisu värskemaks. Kõrguses oli algus kuidagi väga rabe, ei saanud end käima, aga siis suutsin õige emotsiooni üles leida. Siis sain järjele ja hüppasin peaaegu isegi 2.08 üle. Seekord jäi 2.05, aga midagi kripeldama ei jää.»

Õiglasel on esimese päeva järel koos 4218 punkti, mis võiks isikliku rekordi graafikut vaadates tähendada 8300 punkti piiri alistamist. «Ma praegu punktidest ei räägi. Lähen lihtsalt samasuguse mõttelaadiga peale nagu täna,» peab ta homseks plaani.

«Kusjuures enne seda võistlust oli mul esimesel päeval kokku 4162 punkti - kui kõik isiklikud rekordid kokku lugeda. Kuidagi üllatavalt hästi olen teinud täna,» naerab Õiglane «EMil ma ütlesin, et olen rohkem teise päeva vend, aga nüüd tuleb see vist kehvem. Aga eks ma üritan vähemalt samaväärsete punktidega teise päeva teha.»

Saluri võitleb randmevigastusega

Karl Robert Saluril on pärast avapäeva koos 4204 punkti, +42 võrreldes rekordigraafikuga ehk võimatu pole hea teise päeva puhul 8200 punkti piiri alistamine. 

«100 meetri kohta pole midagi öelda, tuul oleks võinud natuke kasulikum olla. Kauguses oli väga raske, sest igal katsel oli 1 m/s vastutuul. Olin üks ainukesi, kellel ei vedanud. Ootasin kogu aeg ära, ning kohe kui nägin, et tuul hakkas tulema, hakkasin jooksma. See oli emotsionaalselt väga hea, et in viimasel katsel 7.49 kirja.»

«Kuul oli vaimselt raske, sest randmevigastus ei lubanud seda täiega teha. Võtsin viimased neli päeva hästi palju valuvaigisteid, nii palju sain teha. Loodan, et homme teivashüpet ei sega.»

Kõrgushüppes jäi Saluri laeks vaid 1.84. «Viiendat või kuuendat võistlust järjest hüppasin soojendusel rohkem kui võistlusel. See pole normaalne, et hüppan pikas dressis rohkem!»

Päeva lõpetas Saluri ajaga 47,76. «Jooksuga oli plaanis 47,80, tuli 47,60. Pole paha.»

Homme on Saluri jaoks võtmekohaks tõkkejooks, mida pole ta põlvevigastuse tõttu sel hooajal teinud.  «Panin punkte kokku ning vaatasin, et 15,30 oleks okei aeg. Homme tuleb huvitav päev, palju magada ei saa. Viimastel võistlustel on hommikuti olnud minu vasak säär, tõukejalg täiesti kinni. Kui 1500 jooksus pöia peal joosta ei saa, on pidu läbi.»

Eestlase südamesooviks on 8100 punkti tegemine. «Ikka tahaks 8100 punkti ära teha, oleks kurb siit ära minna, kui pole MM-normigi täis teinud.»

Uibo loodab võistluse lõpetada

Kolmest Eesti kümnevõistlejast kõige kehvemat võistlus tegev Maicel Uibo tõdes, et hiljutine vigastus on vormile oma jälje jätnud ning sellest ka tulemused. «100, kauguse ja kõrguse kohta ei ole midagi head öelda. Eks ise lootsime, et suudame sealt rohkem välja pigistada, aga läks veidi teisiti,» rääkis Uibo. 400 meetri jooksus tuli juba veidi viisakam tulemus, aga siiski loeb mees päeva kõige positiivsemaks teguriks, et suutis selle tervena läbida.

«Teist päeva saan ilusti alustada ja loodetavasti ka lõpetada.» Mis sihiga Uibo laupäeval välja tuleb? «Enne tänast ei arvanud, et ma esimese päeva sellise tulemusega lõpetan. Edasi tuleb teisel päeval võimalikult palju punkte koguda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles