Pommide keskelt MM-poodiumile: Süüria kõrgushüppaja tegi ajalugu (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majd Eddin Ghazal.
Majd Eddin Ghazal. Foto: Matthew Childs/REUTERS/Scanpix

Londoni MMi üks väärtuslikumaid medaleid on kahtlemata meeste kõrgushüppe pronks, mille võitis 30-aastane Süüriat esindav Majd Eddin Ghazal. Kõigist Londoni medaliomanikest on just Ghazalil tulnud MMile jõudmiseks läbi käia kõige pöörasem teekond.

Ghazal pole tundmatu suurus, sest ta on kaasa löönud neljal viimasel MMil ja kolmedel olümpiamängudel, lõpetades mullu Rios kõrge 7. kohaga. Nüüd aga viib ta Londonist koju pronksi, mis on Süüriale läbi aegade kergejõustiku MMidelt alles kolmas medal.

Paljude konkurentide hämmastuseks treenib Ghazal endiselt kodumaal Süürias, kus on alates 2011. märtsist hukkunud sõjategevuses üle 330 000 inimese. «Kui meil poleks sõda, oleks kõik teisiti, alates viisa- ja rahaprobleemidest ning lõpetades sellega, et sportlastel pole treenereid ega arste,» rääkis Ghazal agentuurile AFP. «Kriis mõjutab sportlaste vaimu, igapäevaelu on tohutult keeruline. Te ei suuda ette kujutada, millega me silmitsi seisame.»

Ghazali sõnul peavad paljud saatkonnad viisataotlemise käigus teda põgenikuks. «Olen juba saatkondade asjus ekspert – tean nende asukohta ning avamis- ja sulgemisaegu, olen kursis vajalike dokumentidega...» naeris ta mõrult.

Kahtlustav suhtumine valmistab Ghazalile probleeme, näiteks ei saanud ta Marokos Rabatis peetud Teemantliiga etapiks viisat. Õnneks suutis ta hiljuti Hispaania saatkonna kaudu hankida kuuekuulise Schengeni viisa, mis lubab tal nüüd segamatult vähemalt Euroopas reisida.

Igapäevaselt Damaskuses treeniv Ghazal peab reisimiseks kasutama naaberriigi Liibanoni pealinna Beiruti lennujaama, kuna ükski rahvusvaheline lennufirma praegu mõistetavatel põhjustel Süüriasse ei lenda. Talvel harjutab Ghazal aga Barcelonas või Venemaal. «Kõik imestavad, kui ütlen, et treenin kodumaal – kuulun ju oma alal maailma tippuda hulka,» rääkis Ghazal, kes saab ametlikult valitsuselt kehalise kasvatuse õpetaja palka.

Koos juhendaja Imad Sarrajga harjutav Ghazal tõdes, et tal polegi rohkem abilisi ja just taustajõududest tunneb ta enim puudust. «Mul pole arsti, füsioterapeuti, massööri... Eriti kehv on seis suurvõistlustel, kus väsimus tuleb kergelt kallale ja pead kiirelt taastuma. Tiitel võib kaotsi minna isegi väikese krambi tõttu – kunagi ei tea, kas oled võimeline ületama 2.20 või 2.30.»

Nagu eespool öeldud, on Ghazali pronks Süüria läbi aegade kolmas medal MMidelt. Küll aga on tegu esimese medaliga, mille on võitnud meessportlane. 1995. aastal tõi Ghada Shouaa Göteborgist Süüriale naiste seitsmevõistluses kulla ja lisas sellele neli aastat hiljem Sevillas pronksi. Riigi tituleerituim kergejõustiklane Shouaa on ka 1996. aasta olümpiavõitja. Praegu elab sõjakoleduste eest põgenenud Shouaa Saksamaal.

Majd Eddin Ghazal võistleb sõda trotsides. FOTO: Matthew Childs / Reuters / Scanpix
Majd Eddin Ghazal võistleb sõda trotsides. FOTO: Matthew Childs / Reuters / Scanpix Foto: Matthew Childs/REUTERS
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles